Tajna najboljeg ajvara: Domaćice otkrile 1 sastojak koji svi zaboravljaju, a bez njega nije pravi
Mnoge domaćice prave ajvar godinama, ali često zaboravljaju taj mali sastojak koji mijenja ukus, aromu i teksturu. Ko ga doda pravu količinu, dobija ajvar bogatog, dubokog ukusa, pun mirisa pečene paprike i lagano začinjen po mjerama domaće tradicije.
Najčešće ga svi zaborave: a riječ je o malo maslinovog ulja ili drugog kvalitetnog ulja po izboru. Domaćice kažu: "Čak i savršena paprika i paradajz neće dati isti efekat bez ulja - to daje punoću, mekoću i glatku teksturu koju svi traže."
Dodavanje ulja nije komplikovano – ključ je u količini i trenutku. Iskusne domaćice, piše Krstarica, savjetuju da se dodaje pred kraj kuhanja ajvara, ali prije finalnog blendanja: "Dodate to i odjednom ajvar ima onu kremastu, punu teksturu koja se topi u ustima."
Bosanka Farah Karabeg na prestižnoj Forbesovoj listi: Ona je među 30 najuspješnijih mladih lidera
Recept za ajvar
SASTOJCI:
- 5kg paprika
- 250ml ulja
- 1 kašika soli
- 1 kašika vinskog sirćeta
- 1 kašika šećera
Priprema
Operite paprike i dobro ih obrišite. Pecite paprike sa svih strana dok koža ne postane crna, ali ne smiju izgoriti. Stavljajte pečene paprike u najlonske vrećice kako bi se lakše ogulile. Ogulite paprike i očistite ih od sjemenki.
Ostavite paprike da se ocijede preko noći ili nekoliko sati (što duže). Ocijeđene paprike sameljite na mašini za mljevenje, preporučuje se krupnije mljevenje za bolji ajvar. Lagano nauljite veliku posudu i unutra stavite samljevene paprike. Zagrijte ulje u drugoj posudi.
Dok se ulje zagrijava, miješajte paprike na srednjoj vatri oko 20 minuta. Kada je ulje dobro zagrijano, dodajte ga paprikama uz stalno miješanje. Pržite ajvar na srednjoj vatri 2 do 3 sata od prvog ključanja, stalno miješajući. Ajvar je gotov kada se prilikom miješanja vidi dno posude.
Pola sata prije kraja prženja, stavite tegle u rernu na 100°C da se zagriju. Pred sam kraj prženja dodajte sol, šećer i sirće. Vrući ajvar usipajte u vruće tegle, zatvorite ih čistim poklopcima. Vratite tegle u rernu na 75°C još 1 sat.
Ostavite tegle u zatvorenoj rerni dok se sasvim ne ohlade.
Savjeti i trikovi za pripremu ajvara:
- Odabir paprika: Koristite srednje velike paprike koje nisu previše mesnate jer sadrže manje vode.
- Prženje: Nemojte pržiti više od 25 kg paprika odjednom kako biste izbjegli pljuskanje i nejednako prženje.
- Kuhanje: Ajvar je gotov kada se prilikom miješanja vidi dno posude.
- Prekuhavanje: Pazite da ne prekuhate ajvar, jer će ulje isplivati na površinu.
- Ljutina: Ako želite pikantni ajvar, dodajte 1 kg ljutih paprika na 25 kg slatkih paprika.
- Sterilizacija: Stavite tegle u rernu na 100°C pola sata prije nego što je ajvar gotov.
- Hlađenje: Ostavite tegle u zatvorenoj rerni dok se sasvim ne ohlade kako biste osigurali pravilno konzerviranje.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.