Najbolji recept za početnike: Naučite kako napraviti vrhunski ajvar
Recept za ajvar nije kompliciran, ali svaka priprema veće količine ajvara zahtijeva dosta truda i vremena.
Kod pripreme ajvara iskustvo igra veliku ulogu. Pogotovo kada je riječ o izboru paprika, pečenja, čišćenja do miješanja koje zna biti zamorno.
Sniper Alley objavio potresne fotografije opsade Sarajeva: Prepoznajete li nekoga?
Za početnike donosimo recept s manjom količinom paprika i patlidžana.
Sve što je potrebno za ajvar su patlidžani, crvena paprika, bijeli luk, sol i biber po želji. Ukoliko ne namjeravate potrošiti ajvar unutar dvije sedmice, pasterizacija je najbolja prevencija od kvarenja. Pasterizacija je zagrijavanje zatvorene teglice s ajvarom na 15-ak minuta, na temperaturi između 80 i 90 ℃.
Sastojci
- Paprika 1 kg
- Patlidžan 300 g
- Dva češnja bijelog luka
- Sol i biber po želji
- Ulja 1/2 dl
Napominjemo da rerna treba biti zagrijana na temperaturu od 180 ℃.
Sve detalje pripreme možete pogledati u videu:
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.