Ovako se pravi najljepši domaći ajvar: Recept za savršenu zimnicu

3
Radiosarajevo.ba
Ovako se pravi najljepši domaći ajvar: Recept za savršenu zimnicu
Fena / Domaći ajvar

Ako bilo koga sa ovih prostora pitate koji je sastavni dio zimnice, svako će vam bez razmišljanja odgovoriti da je to ajvar. Svaka domaćica ima svoju verziju ajvara. Neko voli blagi, neko začinjeni, neko dodaje netradicionalne začine, dok neko voli minimalizam i tradiciju.

Ipak, da biste pripremili dobar ajvar potrebno je da znate "male tajne" uz koji će biti savršeno ukusan.

Ajvar se pravi od čiste paprike, a vrijeme prženja ajvara zavisi od nekoliko faktora: količine paprike, jačine vatre, vrsta paprike i količine vode u njima.

Penzioner Mehmed Baručić nestao na putu iz Austrije prema BiH: Porodica moli za pomoć

Penzioner Mehmed Baručić nestao na putu iz Austrije prema BiH: Porodica moli za pomoć

Zato je važno da se paprike dobro ocijede prije spremanja.

Sastojci:

  • 5 kg paprika
  • 250ml ulja
  • 1 kašika soli
  • 1 kašika vinskog sirćeta
  • Ako hoćete pikantno ljut ajvar na 25 kg paprika dodajte 1 kg ljutih paprika.

Priprema:

Paprike dobro operite, obrišite i stavite ih da se peku. Dobro ih ispecite sa svih strana i stavljajte ih u najlonske kese da bi ste ih lakše ogulili. Kad ste završili sa pečenjem, ogulite paprike i dobro očistite sjemenke. Ostavite da se preko noći ocijede.

Sljedeći dan paprike sameljete na mašini za mljevenje. Kad ste završili sa mljevenjem paprika, nauljite malo šerpu i stavite paprike u šerpu za prženje.

Šerpu sa paprikama stavite na vatru i miješajte, istovremeno stavite i ulje da vam se dobro zagrije. Dok se ulje grije vi miješajte paprike u šerpi na srednjoj, ne na jakoj vatri, oko dvadesetak minuta.

Onda sipajte zagijano ulje na paprike i sve vrijeme miješajte na srednjoj vatri. Ajvar treba pržiti 2 do 3 sata od prvog ključa. Ajvar je gotov tada kada prođete kašikom po sredini i vidite dobro dno šerpe.

Pola sata prije kraja prženja stavite tegle u rernu na 100 stepeni . Pred sam kraj prženja dodajte so i sirće i vruć ajvar sipajte u vruće tegle.

Zatvorite dobro tegle i vratite u rernu na 75 stepeni jos jedan sat. Ostavite tegle u zatvorenu rernu dok se sasvim ne ohlade, piše Krstarica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije