Svi su ludi za ovom turskom tjesteninom: Brzo, jednostavno i neodoljivo ukusno
Kada recept postane viralan, iza toga obično postoji dobar razlog. Društvene mreže ovih dana luduju za jednostavnim receptima, a ovih dana to je tjestenina koju se naziva 'turkish pasta'.
Premda ima dosta sastojaka, riječ je o vrlo jednostavnom receptu koji će uspješno pripremiti i oni bez puno talenta, ali i oni koji nemaju puno vremena za pripremu ovog ukusnog ručka ili večere.
Baš kako tvrdi gastro blogerica Anna Paulova, ovaj recept pripremit ćete u manje od 30 minuta, a dovoljno je wow i za opuštenu večer pred televizijom ili za dolazak dragih gostiju.
Reagovalo Društvo novinara BiH: "Očekujemo javno izvinjenje od rukovodstva Naše stranke"
Jelo kombinira klasične okuse na način koji djeluje potpuno svježe i uzbudljivo, a u njemu ćete uživati kao da ste u restoranu.
Sastojci
- 500 grama mljevene junetine
- 1 kašika curryja u prahu
- 1 kašika paprike
- 1 kašika bijelog luka u prahu
- 1 kašika luka u prahu
- 1 kašika soli
- 1 kašika bibera
- 1 žuti luk narezan na kockice
- 2 češnja bijelog luka
- 250 grama tjestenine
Umak od maslaca
2 kašike maslaca
1 kašika slatke paprike
Umak od jogurta
- 2 šolje grčkog jogurta
- 2 češnja bijelog luka
- sok od pola limuna
- prstohvat soli
Priprema
Dinstajte mljeveno meso (ukoliko niste ljubitelj junetine, zamijenite je puretinom) u tavi na srednje jakoj vatri s 1 kašikom curryja u prahu, slatkom paprikom i bijelim lukom u prahu te nekoliko obilnih prstohvata soli i bibera.
Kad meso porumeni, usitnite ga lopaticom da razbijete velike komade. Dodajte 1 glavicu luka narezanu na kockice i nastavite kuhati dok sve ne postane smeđe i hrskavo. Skuhajte tjesteninu po izboru u dobro posoljenoj vodi.
Za umak od maslaca otopite 2 kašike maslaca u tavi, umiješajte 1 kašiku slatke paprike i promiješajte. Nećete upotrijebiti ovo sve — samo oko 1 kašike kad slažete jelo . Da biste napravili umak od jogurta, pomiješajte 2 šolje grčkog jogurta s 2 nasjeckana režnja bijelog luka, sokom od pola limuna i prstohvatom soli.
I na kraju sve sastavite: složite četvrtinu tjestenine, umaka od jogurta, govedine i umaka od maslaca. Po želji, na vrh možete staviti narezani cherry i puno sitno nasjeckanog svježeg peršina i korice limuna.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.