Super namirnica: Kako ukiseliti cveklu kod kuće

0
Radiosarajevo.ba
Super namirnica: Kako ukiseliti cveklu kod kuće
Pixabay / Ilustracija

Naučno je potvrđeno da cvekla potiče detoksikaciju, ali i smanjuje krvni pritisak, kaže nutricionistica Olja Martinić.

Sad je pravo vrijeme za pripremu cvekle za zimu, prenosi 24sata.hr.

Ona zagrijava tijelo pa je fantastična namirnica za hladne zimske dane koji su pred nama. Također, prepuna je antioksidansa, vitamina, minerala... Odlična je za zdravlje.

"Skromna cikla nutritivno nije ni malo skromna. Naime, kalij, natrij, fosfor, kalcij, magnezij i željezo, jod, bakar, selen i vanadij, betanin i betain, ali i antocijan su pravo blago u cikli. Znanstveno je potvrđeno da cikla potiče detoksikaciju, ali i smanjuje krvni tlak", rekla je Olja Martinić, dijetetičarka i nutricionistkinja Nutricionističkog savjetovališta Olja.

Evo odličnog recepta kako ukiseliti cveklu.

Sastojci: 

5 kg cvekle

0,7 l alkoholnog sirćeta

2,5 l vode

3 kašičice soli

6 kašičica šećera

kašičica bibera u zrnu

kašičica kima

Priprema: 

Cveklu operite, nemojte je guliti. Kuhajte ju dok viljuška bez problema ne uđe u nju. Potom je ocijedite, malo ohladite, ogulite, narežite na tanke šnite i slažite u tegle. 

U loncu zakuhajte vodu, sirće i ostale sastojke pa vrućom tekućinom prelijte narezanu cveklu. Teglice zatvorite pa ih prekrijte sa dekama da se hlade što sporije. Na kraju ih čuvajte na tamnom i hladnom mjestu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije