Sok od cvekle jača imunitet

Radiosarajevo.ba
Sok od cvekle jača imunitet
Foto: Pixabay.com / Brojne zdravstvene koristi od cvekle
Ako ste malokrvni, imate nizak pritisak ili ste podložni respiratornim infekcijama jedite što više cvekle.

Ova korjenasta biljka efikasna je i za detoksikaciju organizma, otklanja umor i stres, a nedavna istraživanja pokazala su da je odlična i u prevenciji razvoja kancerogenih ćelija.

U vrijeme sezone virusa i gripe najbolji način da ojačate imunitet je da svakodnevno pijete sok od cvekle.

Za samo nekoliko dana konzumiranja ovog ljekovitog napitka, osjećat ćete se jače i spavat ćete bolje.

Ishrana koja obiluje cveklom pokazala se blagotvorna i za poboljšanje funkcije jetre, povećanje nivoa hemoglobina, smanjenje jačine upale, sprječavnje demencije, ublažavanje artritisa, kao i za usporavanje procesa demineralizacije zuba i kostiju, pišu Novosti.rs.

Cvekla je najbolje da se jede sveža, kao salata ili da se od nje pravi sok. Ipak, i kuhana ima svoje prednosti u odnosu na nezdravu hranu.

Za jutarnji detoks za jači organizam potrebna vam je glavica svježe cvekle, pola šolje vode i dvije kašike meda. Dobro operite i očistite cveklu. Isjecite je na kockice i izblendirajte je. Dobijeni sok razblažite vodom i dodajte med.

Ovaj moćni antioksidativni napitak osigurat će vam dovoljno energije tokom čitavog dana, a ujedno će da zaštiti od sezonskih prehlada. Sok je prijatnog i slatkog ukusa i u njega se može dodati i sok od limuna, pomorandže ili nekoliko kapi ehinacee.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije