Proteini biljnog porijekla zdraviji su za srce od onih iz mesa
Studija naučnika s kalifornijskog univerziteta Loma Linda i državnog Instituta za agronomska istraživanja u Parizu pokazala je da su osobe koje su konzumirale veću količinu mesa bile podložnije opasnosti od obolijevanja od srčanih bolesti, no taj je rizik bio znatno manji kod onih koji su većinu bjelančevina crpili iz biljnih izvora poput mahunarki i orašida.
Naučnici su prikupili podatke od 81.000 ispitanika te zaključili da su osobe u čijoj je prehrani prevladavalo meso za 60 posto bile podložnije riziku od razvoja srčanih bolesti u odnosu na osobe u čijoj su prehrani prevladavale veganske bjelančevine. Kod njih je taj rizik bio manji za 40 posto.
Glavni autor studije Gary Fraser sa Univerziteta Loma Linda već dugo vjeruje da orašidi i mahunarke u prehrani štite organizam od razvoja srčanih bolesti, a ova je studija njegovu pretpostavku potvrdila.
Podsjetio je da se vegetarijanstvo uglavnom odnosi na način prehrane, dok veganstvo predstavlja životni stil. Ni vegani ni vegetarijanci ne konzumiraju meso, no jedu mlijeko, jaja i med, a vegani iz prehrane isključuju sve namirnice životinjskog porijekla, piše Hina.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.