S vitaminom B snovi se bolje pamte

Radiosarajevo.ba
S vitaminom B snovi se bolje pamte
Foto: Pixabay.com / Ilustracija
Svi se katkad probudimo znajući da smo sanjali nešto živopisno i intrigantno, ali toga se ujutro sjećamo samo u tragovima. Naučnici vjeruju da su otkrili koji vitamin pomaže da se snovi upamte.

U članku objavljenom u časopisu Perceptual and Motor Skills naučnici su objavili kako su sanjari koji su uzimali visoke doze vitamina B6 prije odlaska u krevet svoje snove bolje zapamtili.

U istraživanju univerziteta iz Adelaidea sudjelovalo je 100 ljudi. Pola ih je prije spavanja dobilo 240mg vitamina B6 pet dana zaredom, a pola placebo. Nijedna skupina nije znala što uzima.

Sudionici "obogaćeni" vitaminima poslije su rekli da su njihovi snovi "bili jasniji i pamtljiviji te da se sjećanje nije gubilo kako je dan odmicao".

"Vitamin B6 nije utjecao na živopisnost, bizarnost ili boju njihovih snova niti je utjecao na druge aspekte njihovih spavačkih navika", izjavio je vodeći autor studije, psiholog Denholm Aspy.

Radi se o malom uzorku ispitanika, ali rezultati jasno pokazuju kako se skupina koja je uzimala vitamin B6 bolje sjeća svojih snova od onih koji su dobivali placebo, dodao je Aspy. 

Prosječna osoba provede šest godina života sanjajući, kaže Aspy, što znači da bismo ih mogli produktivnije iskoristiti, ako ih naučimo kontrolirati.

"Lucidno sanjanje, kad znamo da sanjamo dok san još traje, ima mnoge potencijalne koristi. Na primjer, lucidnim sanjanjem mogle bi se prevladati noćne more, liječiti fobije, riješiti kreativni problemi", kaže Aspy.

Ali da bismo mogli učinkovito lucidno sanjati, prvo treba redovito pamtiti snove. To bi se možda moglo postići većom količinom vitamina B6 u prehrani.

Tog vitamina ima u cjelovitim žitaricama, bananama, raznim mahunarkama, avokadu, špinatu, krumpirima, mlijeku, siru, jajima, crvenom mesu i ribi.

Snova se inače teško prisjetiti jer moždani procesi koji nam omogućuju stvaranje dugoročnih sjećanja noću nisu aktivni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije