Stručnjak za prehranu otkriva pet ključnih grupa namirnica koje skidaju salo sa stomaka

1
Radiosarajevo.ba
Stručnjak za prehranu otkriva pet ključnih grupa namirnica koje skidaju salo sa stomaka
Foto: Pexels / Ilustracija/Jedenje

Svi znamo koliko je važno održavati naše tijelo zdravim, ali praćenje i izbjegavanje iskušenja lošom hranom može biti teško. Stručnjak za prehranu i popularni doktor Michael Mosley podijelio je pet grupa namirnica koje biste trebali uvrstiti u svoj svakodnevni život ako želite smršati i 'napraviti vidljivu razliku'.

Prvo, dr. Mosley preporučuje zamjenu masnog mesa nemasnim mesom, poput piletine i ribe. Predlaže i da u tanjir umjesto krompira dodate zdravo povrće.

Dr. Mosley savjetuje da se svi koji žele smršati trebaju prebaciti na 'posne proteine' - ribu, puretinu, pileća prsa i tofu sir koji imaju malo zasićenih masti i visok udio vitamina B12.

Obrisan Instagram profil Jelene Karleuše: Crnogorci tvrde - 'Nismo botovi, pravi smo ljudi'

Obrisan Instagram profil Jelene Karleuše: Crnogorci tvrde - 'Nismo botovi, pravi smo ljudi'

"Prehrana bogata nemasnim proteinima ima brojne zdravstvene prednosti: smanjuje glad, snižava krvni pritisak, pomaže u kontroli tjelesne težine, poboljšava mišićnu masu i snagu te smanjuje rizik od osteoporoze jer su nemasni proteini izvrsni za zdravlje kostiju", kaže dr. Mosley.

Također je izdvojio određene orašaste plodove kao što su bademi, indijski oraščići, lješnjaci i pistacije kao neke od 'najzdravijih namirnica' za mršavljenje, jer su bogate dobrim masnoćama, kao i proteinima, vlaknima i vitaminom E.

Ove namirnice nikako ne biste trebali stavljati u zamrzivač: Može biti veoma opasno

Ove namirnice nikako ne biste trebali stavljati u zamrzivač: Može biti veoma opasno

Orašasti plodovi također pomažu u snižavanju holesterola i izvrsni su za zdravlje srca. Iako možda mislite da je korištenje ulja zabranjeno ako ste na dijeti, stručnjak tvrdi da uključivanje maslinovog ulja u vašu prehranu zapravo može biti dobra stvar; može pomoći u snižavanju krvnog pritiska.

Istaknuo je pet grupa namirnica u objavi na svojoj web stranici Fast 800, gdje je rekao da je 'povrće bez škroba' poput brokule, špinata, cvjetače i krastavaca zdravija opcija od povrća poput krumpira.

"Sadrže mnoštvo vitamina, minerala i drugih važnih hranjivih tvari poput fitokemikalija koje pomažu u probavi, snižavaju kolesterol i smanjuju rizik od dijabetesa tipa 2. Uz tako važne zdravstvene dobrobiti, nema potrebe brojati (vrlo minimalne) kalorije kada ih dodajete tvoj tanjir", objasnio je da je.

Dr. Moseley kaže da ne morate izbaciti mliječne proizvode i tvrdi da bi punomasno mlijeko moglo biti bolje za vaše tijelo od drugih alternativa.

Prestanite kupovati mliječne proizvode s niskim postotkom masnoće, savjetuje dr. Mosley, dodajući kako bi kupnja punomasnih zapravo mogla biti bolja za vas.

Jedemo ih svaki dan, a veoma su štetne: 10 najnezdravijih namirnica u vašoj kuhinji

Jedemo ih svaki dan, a veoma su štetne: 10 najnezdravijih namirnica u vašoj kuhinji

"Možda će biti iznenađenje za one kojima je rečeno da izaberu opciju s niskim udjelom masti kako bi bili zdraviji, ali punomasni mliječni proizvodi poput grčkog jogurta ili punomasnog mlijeka vjerojatno su zdraviji izbor", kaže doktor.

Objasnio je i zašto je to tako.

"Sadrže više esencijalnih masnih kiselina poput omega-3, visoke razine proteina, vitamina B12 i joda, za koje se zna da usporavaju kognitivni pad, smanjuju anksioznost i depresiju, kontroliraju razinu energije i poboljšavaju metabolizam", zaključio je, prenosi Story.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije