Stručnjak upozorava: Ove 4 stvari sklonite iz kuhinje odmah, ugrožavaju zdravlje

0
Radiosarajevo.ba
Stručnjak upozorava: Ove 4 stvari sklonite iz kuhinje odmah, ugrožavaju zdravlje
Foto: Pexels / Ilustracija / Posuđe

Oni koji često koriste i pripremaju hranu određenim kuhinjskim priborom koji imaju već duže vrijeme, trebali bi razmisliti o kupnji novijih modela ako su njihovi trenutni zastarjeli i istrošeni.

Kuhinjski pribor i posuđe kao dio svakodnevnog života značajno pridonose pripremi porodičnih obroka i društvenih okupljanja, ali s vremenom mogu postati opasni za korištenje dovodeći u opasnost kuhanje i sigurnost u kućanstvu.

Bohdan Duha, direktor firme CreoGlass, naglašava potrebu za njihovim periodičnim pregledom i obnovom, piše Express.

Trojka predstavila kandidata za načelnika Općine Novi Grad Sarajevo

Trojka predstavila kandidata za načelnika Općine Novi Grad Sarajevo

Kuhinjski pribor se mora mijenjati

Komentirao je: "Kuhinjsko posuđe se često zanemaruje, ali može značajno utjecati na vaše iskustvo kuhanja i cjelokupno zdravlje. Pobrinite se da je posuđe u dobrom stanju."

Nabrojio je četiri kuhinjska predmeta koja "trebate odmah baciti u smeće". Iako mnogi godinama čuvaju kuhinjsko posuđe, njegovo obnavljanje je imperativ za očuvanje vaše dobrobiti.

1. Oštećene tave koje se ne lijepe

Neprianjajuće tave nužne su u svakoj kuhinji, omiljene zbog jednostavne upotrebe i jednostavnog čišćenja. Međutim, ako se neprianjajuća površina počne trošiti s krhotinama ili ogrebotinama, može otpustiti štetne tvari poput PFOA ili PTFE u vaše obroke. Ove tvari mogu predstavljati značajnu opasnost po zdravlje, posebno kada se tava jako zagrije. Korištenje oštećene neprianjajuće tave ne samo da ugrožava sigurnost vašeg posuđa, već utječe i na okus jer se hrana može zalijepiti za izloženi metal i zagorjeti.

Duha je upozorio korisnike: "Ako neprianjajuće tave pokazuju znakove istrošenosti, kao što su ogrebotine, krhotine ili izblijeđeni premaz, vrijeme je da ih zamijenite. Potražite visokokvalitetno neprianjajuće posuđe koje ne sadrži PFOA , ili razmislite o prelasku na alternative kao što su nehrđajući čelik ili lijevano željezo, koji su izdržljiviji i mogu podnijeti više temperature bez opasnosti od ispuštanja toksina."

Skuhajte griz na malo drugačiji način: Pogodan i za osobe sa alergijama

Skuhajte griz na malo drugačiji način: Pogodan i za osobe sa alergijama

Osim toga, Duha je preporučio redovito održavanje, uključujući korištenje drvenog ili silikonskog pribora umjesto metalnih strugala kako bi se produžio život neprianjajućih tava.

2. Dotrajale drvene kuhače

Drvene kuhače se koriste u mnogim kuhinjama, ali s vremenom se mogu istrošiti, napuknuti ili raspuknuti. Porozna priroda drva olakšava česticama hrane, vlazi i bakterijama da prodru u te pukotine, stvarajući pogodno tlo za gljivice, zbog kojih se možete razboljeti. To ne samo da predstavlja rizik za higijenu, već može utjecati i na okus jela. Osim toga, krhotine istrošenih drvenih kuhača mogu se odlomiti u hranu, što predstavlja opasnost od gušenja ili povrede.

Duha je naglasio: "Redovito pregledavajte svoje drveno posuđe ima li znakova oštećenja, poput pukotina, promjene boje ili neugodnog mirisa. Ako vaše kuhače pokazuju bilo koji od ovih znakova, vrijeme je da ih zamijenite. Razmislite o ulaganju u drveno posuđe izrađeno od tvrđeg drva poput javora ili masline, koje je otpornije i manje upija vlagu. Možete prijeći na posuđe od silikona ili bambusa, koje nudi slične prednosti bez iste osjetljivosti na pucanje ili razvoj bakterija."

3. Zahrđali noževi

Oštar i dobro održavan nož nužan je u svakoj kuhinji, ali kada se hrđa počne pojavljivati, to je znak za uzbunu - da bi mogao biti opasan. Ne samo da hrđa može ugroziti preciznost noža i potencijalno unijeti opasne metalne čestice u hranu, također povećava rizik od povreda jer je sklonija klizanju.

Duha savjetuje: "Kako biste spriječili stvaranje hrđe u budućnosti, pobrinite se da vaši noževi budu temeljito osušeni nakon pranja i izbjegavajte ih ostavljati u vlažnim uslovima. Čuvajte ih u stalku za noževe ili u umetku za ladice kako bi oštrice bile suhe i sigurne. Redovito podmazivanje noževa, posebno oštrica od ugljičnog čelika, također može pomoći u njihovoj zaštiti od hrđe."

4. Iskrivljeno plastično posuđe

Iako je plastično posuđe uobičajeno u mnogim kuhinjama, kada se počne topiti ili savijati, vrijeme je da razmislite o zamjeni.

Stigla je jesen: Ovo su stvari koje je najbitnije oprati nakon ljeta

Stigla je jesen: Ovo su stvari koje je najbitnije oprati nakon ljeta

"Plastično posuđe, iako je pristupačno i svestrano, nije neuništivo. Visoka temperatura može uzrokovati njihovo topljenje, iskrivljenje ili čak otpuštanje štetnih hemikalija poput BPA ili ftalata u hranu", upozorava Duha.

Ove hemikalije povezuju se s raznim zdravstvenim problemima, uključujući hormonske poremećaje i povećani rizik od određenih karcinoma. Otopljeno ili iskrivljeno plastično posuđe također može postati krto i slomiti se, potencijalno ostavljajući male plastične komadiće u hrani.

Savjetuje se da se zamijene sve plastične posude koje pokazuju znakove topljenja, savijanja ili oštećenja. Razmislite o prelasku na alternative otporne na toplinu kao što su silikon ili nehrđajući čelik, koji su dizajnirani da izdrže više temperature bez razgradnje ili ispuštanja opasnih tvari. Posebno se preporučuje silikonsko posuđe jer je fleksibilno, izdržljivo i sigurno za posuđe s neprianjajućim premazom, što ga čini izvrsnim izborom za razne kuhinjske zadatke, piše Net.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije