Stigla je jesen: Ovo su stvari koje je najbitnije oprati nakon ljeta

0
Radiosarajevo.ba
Stigla je jesen: Ovo su stvari koje je najbitnije oprati nakon ljeta
Foto: Reddit / Pokretač vatre

S dolaskom septembra, mnogi nestrpljivo iščekuju dolazak jeseni i hladnijih dana, a s dolaskom istih potrebno je temeljito očistiti predmete koji se pojačano koriste ljeti.

Clear It Waste, firma za odvoz smeća, ponudila je korisne savjete o tome kako učinkovito pripremiti svoj dom za promjenu godišnjih doba, prenosi Express.

Roštilj

Roštilji koji su se pojačano koristili tokom ljeta nakupljaju masnoću, čestice hrane i ostale ostatke. Rešetke roštilja potrebno je počistiti nakon svakog korištenja, dok je cijeli roštilj dobro oribati barem jednom mjesečno.

Salko Tursunović o nastavnom planu u RS: 'Naša djeca su prisiljena učiti da se genocid nije desio'

Salko Tursunović o nastavnom planu u RS: 'Naša djeca su prisiljena učiti da se genocid nije desio'

Roštilj je najbolje čistiti dok je vruć jer se tada ostaci zagorjele hrane najlakše ostružu. Nakon što su rešetke dovoljno hladne, potrebno ih je očistiti deterdžentom za pranje posuđa i toplom vodom.

Kako bi se izbjeglo hrđanje, vrlo je važno osušiti rešetke roštilja odmah nakon čišćenja. Za čišćenje roštilja također se mogu koristiti i kućanski predmeti poput luka, kafe i aluminijske folije.

Klima uređaji

Mnogi zanemaruju važnost čestog čišćenja ventilacijskih otvora i klima uređaja. Osim što čišćenje ventilacije poboljšava kvalitetu zraka u vašem domu, također ublažava simptome alergije.

U slučaju da u ventilaciji pronađete prašinu, očistite je usisavačem s nastavkom četkice, a u slučaju temeljitijeg čišćenja, ventilacijske otvore operite deterdžentom.

Stajaća voda

Mnogi u svojim vrtovima skupljaju kišnicu kako bi zalijevali vrt ili napojili ptice. Takva voda ne bi smjela stajati na mjestu dulje od tjedan dana. U slučaju voda ipak stoji predugo u njoj se nakupljaju alge i postaje leglo komaraca i drugih štetnika.

Kako bi se posuda ili bačva za vodu adekvatno očistila potrebno ju je samo očetkati, a u slučaju korištenja nekog dezinfekcijskog sredstva bitno ju je dobro isprati.

Posteljina

Pojačano znojenje u snu može izazvati porast broja bakterija, parazita, neugodnih mirisa i grinja. Posteljina bi se trebala prati svake sedmice do svaka dvije sedmice. Visoke temperature mogu pogoršati simptome alergičara, primjerice kod alergija na pelud.

U krevetu i posteljini se također nakupljaju alergeni pa se preporučuje pranje posteljine na 60 c - temperaturi koja ubija sve grinje, piše Net.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije