Zbog ovih razloga više nikada nećete sušiti posuđe u vašoj mašini

1
Radiosarajevo.ba
Zbog ovih razloga više nikada nećete sušiti posuđe u vašoj mašini
Foto: Pexels / Mašina za suđe

Mašina za suđe jedan je od omiljenih kuhinjskih uređaja jer skraćuje vaše vrijeme i energiju potrebnu za čišćenje nakon obilnog porodičnog ručka.

Međutim, zasigurno ste primijetili da tanjuri, čaše i pribor za jelo nisu uvijek suhi na kraju ciklusa. Upravo suprotno. Razlog se krije u vodenoj pari koja nastaje u fazi sušenja, ali pri otvaranju vrata mašine, isparava toliko brzo da se stvara velik broj sitnih kapljica vode.

Zbog toga mnogi posežu za kuhinjskim krpama ili rpeškirima kako bi pažljivo obrisali svaki komad posuđa. No, taj se korak može lako izbjeći uz trik s krpom od mikrovlakana.

Neka druga vremena: Pogledajte kako je izgledalo Sarajevo 1968. godine

Neka druga vremena: Pogledajte kako je izgledalo Sarajevo 1968. godine

Pritom je važno koristiti potpuno čistu krpu od mikrovlakana, koju ćete koristiti samo za ovu namjenu. Nakon što je ciklus ispiranja u mašini za suđe završen, otvorite vrata i krpu stavite unutra. Vlakna od mikrofibre ili pamuka privući će vodenu paru poput magneta, a tanjuri će biti bez kondenzacije.

Dodatno stvaranje kapljica pri otvaranju vrata mašine za suđe možete spriječiti na način da između posuđa ostavite dodatan prostor. Stoga nemojte zaglavljivati tanjure, zdjele i čaše, probrinite se da voda i vazduh dobro cirkulišu u mašini za suđe. Na kraju ostavite vrata otvorena, kako bi para izašla, i kako bi spriječili neugodne mirise.

Šta se može desiti ako slažete mokro suđe u kuhinju? Evo šta kažu stručnjaci

Šta se može desiti ako slažete mokro suđe u kuhinju? Evo šta kažu stručnjaci

Ako posuđe držite u mašini za suđe, čekajući da se posuši, riskirate stvaranje ružnih tragova zbog naslaga kamenca. Budite mudri pri pražnjenju mašine za suđe.  Budući da se kondenzacija podiže i taloži na čašama na gornjoj polici, počnite s uklanjanjem posuđa na dnu mašine, kako biste izbjegli kapanje vode, piše Jutarnji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije