Skuhajte griz na malo drugačiji način: Pogodan i za osobe sa alergijama
Griz je jedan od doručaka koji su nam pravili u vrtiću, ali je često bio na meniju i kući kada bi se vratili umorni iz škole.
Da bi se prisjetili ovog ukusnog doručka djetinstva, pripremimo ga u malo drugačijoj, ali i kremastijoj varijanti - od riže.
Rižin griz je ukusna namirnica koja je popularna širom svijeta, a pogodna je i za osobe koje pate od intolerancije na gluten.
Poznati bh. ilustrator oduševio objavom nakon pobjede Bosne i Hercegovine nad Hrvatskom
Rižin griz se spravlja isto kao i pšenični, sa razlikom da može biti pripremljen i sa vodom. Naravno, sa mlijekom je dosta ukusniji, a ukoliko ne konzumirate kravlje mlijeko, pripremite sa bademovim ili zobenim.
Sastojci
- 200 grama rižinog griza
- 500 ml mlijeka
- šećer ili sladilo
- ekstrakt vanile ili po ukusu
Einsteinov omiljeni doručak mnogima neshvatljiv: Jeste li čuli da neko voli ovu kombinaciju?
Priprema
1. Skuhati mlijeko, te dodati griz i šećer, sladilo ili ekstrakt vanile.
2. Uz miješanje, kuhati 10-ak minuta, te skloniti sa vatre.
3. Kada smo sklonili sa vatre, servirati u posudice i pohraniti u frižider da se ohladi.
Griz služiti uz voće gdje će ono dodati dodatne nutritijente i slatkoću ili služiti u slanoj varijanti, kao prilog samo šećer zamijeniti sa solju.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.