Posuđe ne biste smjeli brisati papirnatim ubrusima: Novo istraživanje otkriva razloge

0
Radiosarajevo.ba
Posuđe ne biste smjeli brisati papirnatim ubrusima: Novo istraživanje otkriva razloge
Foto: Pexels / Sušenje posuđa

Nakon obroka, mnogi od nas posežu za papirnatim ubrusima kako bi brzo očistili posuđe i pribor za jelo. Međutim, prema novom istraživanju ova navika možda nije najbolja opcija.

Papirnati ubrusi, iako su brzi i praktični, često sadrže razne hemijske sastojke koji mogu biti štetni. Izrađeni od drvene pulpe, često su izbijeljeni i tretirani hemikalijama radi poboljšane apsorpcije.

Osim toga, abrazivna tekstura nekih papirnatih ubrusa može oštetiti osjetljivo posuđe, što dovodi do preranog trošenja.

Sarajevo je na današnji dan 1895. godine dobilo prvi električni tramvaj i rasvjetu

Sarajevo je na današnji dan 1895. godine dobilo prvi električni tramvaj i rasvjetu

Najveća briga leži u činjenici da ovi ubrusi mogu sadržavati štetne hemikalije poput formaldehida i bisfenola A (BPA), koji su povezani s različitim zdravstvenim problemima, uključujući rizik od određenih vrsta raka i negativne učinke na reproduktivne procese.

Srećom, postoje alternativne opcije koje su prijateljske prema okolišu i zdravlju. Krpe od mikrovlakana za višekratnu upotrebu ili pamučni ubrusi za suđe mogu biti odlična zamjena za papirnate ubruse.

Također, mogu se koristiti ekološki prihvatljivi papirnati ubrusi koji su reciklirani i ne sadrže štetne spojeve, piše House Digest.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije