Starinska poslastica koju svi vole: Donosimo vam recept za jednostavnu, a ukusnu jogurt pitu

Svi smo ljubitelji starinskih poslastica koje se nikada ne odbijaju.
Donosimo vam jednostavan kolač koji će svi rado jesti i tražiti krišku više.
Sastojci
- 350 g glatkog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 100 g šećera
- 4 žumanjaka
- 200 g margarina za kolače
- naribana korica jednog limuna
- 4 bjelanceta
- 200 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 2 čaše čvrstog jogurta
- 2 čaše kiselog vrhnja
- 5 žlica oštrog brašna
Priprema
1. Sastojke za tijesto stavite u vajnig i rukama umijesite tijesto. Kada je gotovo i polutvrdo, podijelite ga na dva jednaka dijela, te formirajte u oblik rolata.

Prva ostavka u VSTV-u: Zašto odlazi sutkinja Bošnjak Glizijan?
2. Svaki dio omotajte folijom i stavite 30 minuta u frižider jedan komad, a drugi stavite u zamrzivač.

Kako pripremiti tijesto za pizzu bez kvasca? Ovaj sastojak sigurno imate u kuhinji
3. Bjelanca umutite u čvrsti snijeg, te u drugoj posudi pomiješajte jogurt, kiselu pavlaku, brašno, šećer i vanilin šećer te smjesu umiješajte u snijeg od bjelanaca.
4. Kalup za pečenje (25×30 cm) namastite i pobrašnite. Rashlađeno tijesto malo razvaljajte na pobrašnjenoj površini te ga prenesite u kalup. Rukama ga raširite tako da prekrije cijelu površinu dna.
5. Preko tijesta izlijte nadjev, te izribajte drugu polovinu tijesta preko nadjeva.
6. Pecite u ranije ugrijanoj rerni oko 35 minuta na temperaturi od 180 stepeni.
U slast!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.