Recept dana: Mekana piletina u prefinom umaku na italijanski način

Talijanska kuhinja je riznica jednostavnih recepata koji oduševljavaju okusima i mirisima, a ne traže puno sastojaka.
Pollo in potacchio jednostavno je, rustikalno jelo iz talijanske regije Le Marche. Piletina se dinsta dok ne postane neodoljivo meka u bijelom vinu, paradajzu, bijelom luku i ruzmarinu (koji daje poseban okus pa ga nemojte preskočiti).
Nevjerovatno je koliko je jednostavna za pripremu, a opet prepuna je okusa i mirisa. Meso poslužite uz kremastu palentu ili pečeni krompir. Ovaj recept je vrlo jednostavan za pripremu i zahtijeva minimalno vremena provedenog u kuhinji, ali je zato okus neodoljiv.

I ovo je Bosna i Hercegovina: Imam Said ef. Junuz iz Rudog komšijama dijelio baklave za Bajram
Sastojci
- 4 pileća batka
- 4 pileća zabatka
- 2 češnja bijelog luka
- 1 grančica ruzmarina
- 125 ml bijelog vina
- 130 g passate
- 2 kašike maslinovog ulja
- sol, biber
Priprema
Piletinu posolite s obje strane. Zagrijte maslinovo ulje u velikoj tavi i dodajte dva cijela, oguljena češnja bijelog luka. Pržite bijeli luk oko 1 minutu dok ne zamiriši i počne dobivati zlatnu boju.
Izvadite bijeli luk i ostavite ga sa strane. Piletinu stavite u tavu s kožom prema dolje i pržite 4-5 minuta dok ne dobije zlatnu boju. Okrenite je i pržite drugu stranu još 4-5 minuta. Dodajte bijelo vino i pustite da ispari 2-3 minute. Zatim dodajte passat i promiješajte. Vratite bijeli luk u tavu i dodajte grančicu ruzmarina.
Pokrijte poklopcem i lagano dinstajte piletinu na laganoj vatri 50 minuta. Zatim maknite poklopac i pustite da se umak malo zgusne još 5 minuta. Poslužite piletinu s pečenim krompirom ili povrćem po izboru i uživajte.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.