Klasični izbor, ali na nešto drugačiji način: Recept za oslić s maslinama

Ako volite ribu i tražite jednostavan, ali ukusan recept, onda je oslić s maslinama savršen izbor za vas.
Ovaj lagani mediteranski specijalitet spoj je sočnog fileta ribe i aromatičnih maslina, uz dodatak bijelog vina koje mu daje posebnu notu. Priprema je brza i jednostavna, a jelo možete spremiti i u tiganju i u mikrotalasnoj pećnici.
Idealan obrok za one koji žele zdravo, a ukusno jelo na svom stolu.

Građani, oprez: Na tržište BiH stigao proizvod koji može biti opasan po zdravlje
Sastojci (za 4 osobe)
- 800 g fileta oslića
- 150 g crnih i zelenih očišćenih maslinki
- 2 kašike bijelog vina
- 30 g kapara
- 4 glavice vlašca
- brašno
- 3 kašike maslinovog ulja
Priprema
Operite filete i osušite ih kuhinjskom krpom. Uvaljajte ribu u brašno i otresite višak.
Zagrijte ulje u tiganju, dodajte ribu i pržite na srednje jakoj vatri dok ne dobije boju sa obje strane. Poprskajte ribu sa malo bijelog vina i pustite da ispari, a poslije toga dodajte redom: sitno sjeckani vlašac, masline (u komadu ili isjeckane), prethodno isprani kapar, začine, so i biber. Poklopite i kuhajte 15 minuta. Poslužite odmah.
U mikrotalasnoj pećnici: preporučljivo je pripremati filete u dve porcije. U otvorenu vatrostalnu posudu sipajte kašiku ulja i polovinu pripremljenih sastojaka (vlašac, začine, kapar i maslinke).
oslije minut i po promiješajte i dodajte polovinu ribe, prethodno uvaljanu u brašno. Poklopite posudu i nastavite sa kuhanjem još 2 minuta tokom kojih ćete jednom okrenuti ribu. Dodajte polovinu vina, posolite i dodajte bibera. Kuhajte još 2 minuta i ostavite na toplom dok pripremate drugu porciju.
Vrijeme pripreme: 35 minuta

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.