Kako pripremiti tijesto za pizzu bez kvasca? Ovaj sastojak sigurno imate u kuhinji

Domaća pizza je odlična opcija za obiteljski ručak ili večeru, a super je i za goste. Pizzu svi vole, a na nju možete staviti razne sastojke koje već imate u frižideru, bez potrebe za komplikacijama.
No čekanje da se tijesto za pizzu digne je glavni razlog zašto mnogi odustaju od ove last-minute ideje za obrok. Glavni krivac tu je kvasac koji potiče tijesto da se diže i zbog kojeg pizza ima svoj karakterističan rub koji se napuhne nakon pečenja. U ovom receptu, kvasac ćete zamijeniti s jednim sastojkom kojeg sigurno imate u svojoj kuhinji.
Kvasac ili germa u smjesi za tijesto za pizzu pomaže da tijesto naraste i postane lagano i pufasto. Kad se aktivira s toplom vodom i šećerom, počinje proizvoditi plinove koji čine tijesto "bubri", što mu daje finu, zrakastu teksturu. Tijesto za pizzu ne morate nužno koristiti samo za pizzu, nego i za druge slatke i slane kreacije. Inače, kvasac se koristi i za druge vrste tijesta, poput onih za hljeb, peciva, ili focacciu, ali u ovom receptu se ne koristi germa nego prašak za pecivo.

Trump napravio propust u svom planu: Ovako planira rješavati pitanje migracija
Ako umjesto kvasca koristite prašak za pecivo u tijestu za pizzu, prednosti su što će kora biti brže gotova i hrskavija. Prašak za pecivo brzo reagira, pa ne morate čekati da tijesto naraste, što vam može uštedjeti vrijeme. Također, tijesto s praškom za pecivo može biti nešto laganije i manje gumasto, pa će kora biti tanja i hrskavija. Međutim, imajte na umu da će to biti drugačija tekstura od klasičnog tijesta s kvascem, pa ako volite onu žvakaću, elastičnu koru, možda ovo nije najbolja opcija za vas.
Sastojci
- 250 g brašna
- 1 prašak za pecivo (oko 1 paket, 10 g)
- 1/2 kašike soli
- 150 ml vode
- 2 kašike maslinovog ulja
Priprema
U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol. Dodajte maslinovo ulje i vodu. Miješajte sve dok ne dobijete glatko tijesto. Ako je previše ljepljivo, dodajte još malo brašna. Prebacite tijesto na pobrašnjenu površinu i kratko ga mijesite, samo da se sve dobro poveže (ne morate ga dugo mijesiti jer nema kvasca).
Razvaljajte tijesto na željenu debljinu i stavite na lim za pečenje ili u kalup za pizzu. Dodajte omiljene nadjeve i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 220°C oko 10-15 minuta, dok kora ne postane zlatno-smeđa i hrskava.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.