Sočne turske pogačice s feta sirom i peršunom: Recept za brzinsku užinu

1
Radiosarajevo.ba
Sočne turske pogačice s feta sirom i peršunom: Recept za brzinsku užinu
Foto: Printscreen / Turske pogačice

Turska kuhinja poznata je po izuzetnim pecivima, prije svega pitama i kolačima, ali nisu zanermarljivi ni hljebovi, ukusne turske kiflice i razne druge varijanta, od kojih je među najpopularnijima peynirli poğaça.

U pitanju su pogačice filovane sirom i peršunom, veoma mekane, sočne i zasitne, koje se prave očas posla.

Mekoću i poseban šmek daje im jogurt, a pospite ih sjemenkama po ukusu i dobićete neodoljiv doručak ili večeru.

Požar u Sarajevu: Vatrogasci na terenu

Požar u Sarajevu: Vatrogasci na terenu

Sastojci

Za pogačice:

  • 120 ml mlake vode
  • 1 kesica suhog kvasca
  • 400 g brašna
  • 1 kašičica soli
  • 75 ml jogurta
  • 60 ml maslinovog ulja
  • 60-120 ml toplog mlijeka
Okusite savršenstvo: Čokoladni tartufi koji se prave od pet sastojaka

Okusite savršenstvo: Čokoladni tartufi koji se prave od pet sastojaka

Za fil:

  • 170 g feta sira
  • 1/4 šolje sitno sjeckanog peršuna (oko 15 g)

Za premazivanje:

  • 1 žumance
  • 1 kašika vode
  • susam po želji

Priprema: 

Sipajte mlaku vodu u činijju, dodajte suhi kvasac, pa razmutite i pospite kašikom brašna. Ostavite da odstoji pokriveno oko 10 minuta. Zatim dodajte brašno i so, promiješajte, pa dodajte jogurt, maslinovo ulje i mlijeko i dobro promiješajte, pa zamijesite. Ako vam tijesto djeluje suho i kao da se mrvi, dodajte još malo mlijeka.

Savršen spoj tradicije i kreativnosti: Recept za ukusne uštipke s pire krompirom

Savršen spoj tradicije i kreativnosti: Recept za ukusne uštipke s pire krompirom

Na pobrašnjenoj površini, mijesite tijesto dok ne bude glatko i elastično, pa napravite loptu, vratite u činiju i pokrijte prozirnom folijom. Ostavite na sat vremena. U manjoj činiji pomiješajte izmvrljen feta sir s peršunom. Uključite rernu na 180˚C.

Na pobrašnjenoj površini premjesite kuglu tijesta, pa ga presijecite na 12 dijelova. Komad tijesta spljeskajte dlanovima, pa stavite jednu kašiku fila od sira i peršuna na sredinu. Zatim preklopite krug od tijesta na pola i prstima lijepo sastavite ivice tako da nadjev ne curi. Redajte po plehu obloženom pek-papirom. Ostavite da odstoji još pola sata. U manjoj činiji umutite žumance s vodom, pa četkicom premažite tijesto. Pospite susamom ili drugim sjemenkama po izboru, piše Glossy

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije