Okusite savršenstvo: Čokoladni tartufi koji se prave od pet sastojaka
Neodoljivi sitni kolači od čokolade, uvaljani u kakao, nisu bez razloga među omiljenim slatkišima na svijetu.
Čokoladni tartufi (fr. la truffe en chocolat) poznati su pod mnogim imenima, a ono što im je zajedničko jeste božanstven ukus po mjeri čokoholičara.
Tradicionalno se prave od čokolade obložene kakao prahom, kokosom ili sjeckanim orašastim plodovima, a uglavnom su okruglog oblika i ručno pravljeni.
Ponovo se zatreslo tlo u Bosni i Hercegovini
Ime su dobili zbog sličnosti s tartufima, skupocjenim podzemnim gljivama, a nastali su u francuskom gradu Šamberiju.
Sastojci:
- 400 g crne čokolade (sa što većim udjelom kakaoa)
- 190 ml slatke pavlake
- 70 g maslaca
- 2 kašike likera
- kakao prah za valjanje
Zasladite svoj dan: Probajte čokoladni kolač iz tave, ukusna poslastica gotova za 10 minuta
Priprema
Sipajte u šerpicu slatku pavlaku i zagrijte do ključanja, pa sklonite s vatre.
Umješajte u to sitno sječenu čokoladu, maslac i liker, pa vratite na tiho do srednju vatru i miješajte dok se čokolada ne otopi u potpunosti. Kad se smjesa ohladi, stavite u frižider, gde treba da odstoji preko noći. Sutradan vadite kašikom i potom oblikujte kuglice, pa uvaljajte u kakao, piše Glossy.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.