Doručkujete kasno? Nutricionistkinja otkriva je li to dobra odluka, i kako se odražava na zdravlje

0
Radiosarajevo.ba
Doručkujete kasno? Nutricionistkinja otkriva je li to dobra odluka, i kako se odražava na zdravlje
Foto: Pixabay / Ilustracija

Svi smo čuli izreku da je doručak najvažniji obrok u danu, ali kako odrediti idealno vrijeme za jutarnji obrok? Prema nutricionistkinja Mariji Jose Crispin, definiranje tog trenutka postalo je prilično kompleksno, jer navike variraju među pojedincima.

Crispin naglašava da nema univerzalnog pravila o tome kada treba doručkovati, ističući kako bi svako trebao prilagoditi vrijeme svojim dnevnim rutinama i preferencijama. Za nju je važnije šta jedemo za doručak nego kada tačno jedemo.

"Zdravi prijedlozi poput zobene kaše, jaja ili grčkog jogurta postaju aktuelni, bez obzira na to je li doručak u 6 ujutro ili 12 popodne", kaže nutricionistica. Ona dodaje da je prilagodba vremena doručka cirkadijalnim ciklusima važna, ali ističe da naše tijelo ipak pokazuje fleksibilnost.

Vladika Grigorije: Prečesto su naše svađe, srpske i bošnjačke, bivale za tuđi račun

Vladika Grigorije: Prečesto su naše svađe, srpske i bošnjačke, bivale za tuđi račun

U kontekstu prakse rane prehrane, koja potiče na izbjegavanje jela u mraku, stručnjak za dugovječnost Walter Longo sugerira produženje vremena između večere i doručka. Nutricionistica Crispin, međutim, podsjeća da su preporuke fleksibilne i da nije potrebno slijediti ih doslovno. Uz napomenu da većina ljudi ne ide na spavanje u 22 sata, ona savjetuje da se održava razumna pauza od 12 sati između večere i doručka.

Stoga, novi pristup doručku naglašava individualnost i prilagodljivost prema vlastitim ritmovima života, promičući zdrave opcije unatoč vremenu konzumacije, piše Mondo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije