"Više ne radim po drugim receptima": Savršeno slatka i mirisna štrudla koju morate probati

0
Radiosarajevo.ba
"Više ne radim po drugim receptima": Savršeno slatka i mirisna štrudla koju morate probati
Foto: Instagram / Štrudla od lješnjaka

Jednostavni stari recepti često su najbolji izbor, a vrlo ih lako možemo oplemeniti nekim novim dodatkom. U nastavku možete pronaći recept za mirisnu štrudlu s prženim lješnjacima i čajem od kamilice.

Štrudla s lješnjacima – sastojci:

Za tijesto:

500 g brašna
20 g svježeg kvasca
3 žlice šećera
250 ml toplog čaja od kamilice
1 paket vanilin šećera
pola kašikice soli
150 ml ulja
korica jednog limuna
 
Za preliv:

Još jedna država prekida diplomatske odnose s Izraelom

Još jedna država prekida diplomatske odnose s Izraelom

2 puta po 200 g prženih lješnjaka
2 puta po 3 kašike šećera
2 puta po dvije kašike pekmeza od marelice ili naranče
malo tople vode

Starinska štrudla s makom: Svaka domaćica bivše Jugoslavije znala je da spremi ovaj specijalitet

Starinska štrudla s makom: Svaka domaćica bivše Jugoslavije znala je da spremi ovaj specijalitet

Štrudla s lješnjacima – priprema:

Skuhajte čaj od kamilice i ostavite ga da se malo prohladi. U topli čaj stavite po kašiku šećera, brašna i pola kockice kvasca. Ostavite da se kvasac aktivira.

Za to vrijeme u posudu stavite brašno, šećer, vanilin šećer, sol, naribanu koricu limuna, ulje i na kraju aktivirani kvasac. Zamijesiti glatko tijesto, pokriti ga krpom ili folijom i ostaviti sat vremena na toplom.

Za to vrijeme pripremite preliv. Od ove količine tijesta nastat će dvije štrudle.

U mljevene pržene lješnjake dodajte dvije pune kašike pekmeza marelice i šećer pa postupno dodavajte po kašiku tople vode kako biste dobili gustu smjesu (nalik pasti). Ne treba dodavati puno vode jer nadjev treba ostati gust.

Tijesto podijelite na dva jednaka dijela. Radnu površinu pospite brašnom pa razvucite tijesto na pola centimetra debljine. Premažite tijesto prelivom, ali ostavite oko centimetar nepremazanog tijesta na krajevima. Savijte krajeve prema unutra pa zarolajte štrudlu, piše Zadovoljna.

Štrudle pokrijte krpom pa ostavite još pola sata na toplom.

Poprskajte ih vodom pa pecite oko 40 minuta na 180 stepeni. Ako prebrzo porumene, pokrijte ih folijom pa pecite do kraja.

Recept za mirisnu štrudlu s lješnjacima i čajem je podijelila Jelena Marić, a pratitelji na njezinu profilu govore da je čarobna te da više ne rade štrudle po drugim receptima. Još ukusnih recepata možete pronaći na njezinu profilu na Instagramu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije