Nema joj ravne: Štrudla sa makom i orasima
Kada kažemo štrudla s makom, pomislimo na djetinjstvo.
A upravo sada je pravo vrijeme za nju. Još kada se dodaju orasi, užitak je potpun.
Donosio vam recept za jednostavnu štrudlu s makom i orasima.
Tijesto:
1 kg brašna
1 kocka kvasca
2 dl mlijeka
200 g šećera
1 kesica praška za pecivo
200 g margarina
2 jajeta
2 dl jogurta
Fil I mak:
200 g maka
3 kašike griza
15 kašika šećera
250 ml mlijeka
Fil II orasi:
300 g oraha
1 kašičica muskantnog oraščića
1 kesica vanil šećera
15 kašika šećera
200 ml mlijeka
Za premazivanje trebate jedno jaje.
Priprema:
1. Kvasac izdrobiti, staviti malo šećera i preliti toplim mlijekom pa ostaviti da nadođe. Brašno pomiješati sa praškom za pecivo, izrendati margarin, dodati jaja, šećer, jogurt i uskisli kvasac, pa zamijesiti tijesto. Umješeno tijesto podijeliti na 4 lopte i ostaviti da duplo naraste.
2. Kada je tijesto spremno, svaku loptu posebno razvući oklagijom i premazati filom, zatim urolati i staviti u tepsiju u kojoj će se peći. (Dvije lopte premazati filom od maka, a dvije sa filom od oraha).
3. Zamotane štrudle premazati umućenim jajetom. Ostaviti štrudle da odmore 30 minuta i onda ih peći na 200 stepeni Celzijusevih oko 45 minuta, piše Recepti.com.
Uživajte!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.