Uživajte u preukusnim zapečenim palačincima sa špinatom i sirom
Brz i ukusan ručak odlično dođe nakon napornog dana.
Jedno od takvih jela su zapečeni palačinci sa špinatom i sirom.
Sastojci:
Za palačinke:
– 125 g kukuruznog brašna
– 75 g pšeničnog brašna
– 2 jaja
– 1 kašičica soli
– 200 ml mlijeka
– 2 kašike maslinovog ulja
– 100 ml mineralne vode
– 1 kašičica vlašca
Za fil:
– 500 g špinata
– 1 praziluk
– 1 kašika ulja
– 1 čen bijelog luka
– so, biber
– 200 g svježeg sira
– 1 kašika kisele pavlake
– 2 kašike parmezana
– 50 g gaude
– ljuta papričica
Za preliv:
– 200 ml kisele pavlake
– 1 jaje
– 50 g gaude
Priprema:
Pomiješajte obje vrste brašna. Jaja umutite uz dodatak soli, pa naizmjenično dodajte brašno i mlijeko. Dodajte maslinovo ulje i mineralnu vodu pa dobro promiješajte da dobijete jednoličnu smjesu, piše Cdm.
Na kraju dodajte vlašac i smjesu stavite u frižider da odstoji 30 minuta do jedan sat.
Ispecite palačinke na uobičajen način. Pečene palačinke držite pokrivene, sve do filovanja.
Špinat blanširajte u slanoj vodi. Operite pod mlazom hladne vode, dobro ocijedite i narežite na tanke rezance.
Praziluk prepolovite po dužini, dobro operite i tanko narežite.
Na malo ulja propržite praziluk dok malo ne omekša. Dodajte sitno sjeckani bijeli luk, kratko prodinstajte, pa dodajte spanać.
Posolite, pobiberite, pa dinstajte još par minuta, a zatim malo ohladite.
Špinatu i praziluku dodajte propasirani sir, pavlaku, parmezan, rendanu gaudu i začinite po ukusu ljutom papričicom.
Na svaku palačinku ravnomjerno namažite dvije do tri kašike fila i zarolajte.
Palačinke slažite u namašćenu vatrostalnu posudu.
Izmiješajte kiselu pavlaku sa jajetom, pa smjesu rasporedite po palačinkama. Pospite rendanim sirom i zapecite u rerni dok se sir ne otopi i dobije lijepu boju.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.