Recept koji ide s koljena na koljeno: Savršeni zagorski štrukli sa sirom
Donosimo vam jedan malo drugačiji prijedlog za ručak ili večeru.
U pitanju je tradicionalno jelo, koje se prenosi s koljena na koljena - kuhani zagorski štrukli sa sirom.
Oni koji ga prave navode da su ove štrukle kuhale njihove bake, potom roditelji, i naravno oni sami, a vjerovatno će se tradicija nastaviti jer je to stari recept koji svi obožavaju.
Sastojci:
Za tijesto:
50 dkg brašna
malo soli
1 cijelo jaje
2-3 dl mlakog mlijeka
1 kašika sirćeta
o.5 dl ulja
Fil:
50 dkg svježega sira
2 jaja
soli po želji
1 kiselo vrhnje
Ostali sastojci:
1 mala glavica luka
peršun po želji
1 kašika vegete (što nije u originalnom receptu jer tada nije bilo ovog začina, ali jelu daje bolji ukus)
1 kiselo vrhnje
Priprema:
1. Od brašna i ostalih sastojaka za tijesto zamijesite mekše tijesto, podijelite ga na tri jufkice, premažite uljem, prekrijte folijom i ostavite 30 minuta da omekša.
2. U međuvremenu napravite fil od sira. Razvaljajte tijesto i premažite ga filom, zamotajte u štrudlicu i malim tanjurićem izrežite štrukle.
3. Izrežite malu glavicu crvenog luka što sitnije i prepržite ga na malo ulja, a kada luk postakleni, dodajte malo crvene mljevene paprike, te zalijte s vodom. Potom dodajte sol i vegetu.
4. Kada voda prokuha, ubacite štrukle u vodu i kuhajt 10 minuta. Kada je kuhano, dodajte 1 kiselo vrhnje (može i vrhnje za kuhanje). Po želji pospite sjeckanim peršinom, piše Coolinarika.
Uživajte!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.