Starinska štrudla s makom: Svaka domaćica bivše Jugoslavije znala je da spremi ovaj specijalitet

1
Radiosarajevo.ba
Starinska štrudla s makom: Svaka domaćica bivše Jugoslavije znala je da spremi ovaj specijalitet
Foto: Printscreen / Štrudla s makom

Štrudla sa makom je starinska poslastica koja se pravi od tijesta, a onda filuje makom koji se kuha sa mlijekom.

Svaka domaćica bivše Jugoslavije je znala da spremi ovu ukusnu štrudlu, a bila je nezaoblizna i poslije nedjeljnog ručka.

Takođe, na stolu u ta doba je često mogla da se nađe i tjestenina sa orasima ili makom, kao jedan od neprevaziđenih specijaliteta.

Advokatica Fikreta Hodžića: "Nema pravosnažne presude na osnovu koje se on može držati u zatvoru"

Advokatica Fikreta Hodžića: "Nema pravosnažne presude na osnovu koje se on može držati u zatvoru"

Naučite i vi da spremite štrudlu sa makom, omiljeni desert svih Jugoslavena. 

Sastojci:

Za tijesto:

Jedno ulje je najbolje za prženje - ovo sigurno niste očekivali

Jedno ulje je najbolje za prženje - ovo sigurno niste očekivali

  • 550 g brašna
  • 300 ml mlijeka
  • 30 g kvasca
  • 1 jaje
  • 1 žumance
  • 2,5 kašike šećera
  • 50 g putera

Za fil:

  • 500 g maka
  • 200 g šećera
  • 300 ml mlijeka

Za premaz:

  • 1 jaje

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije