Starinska štrudla s makom: Svaka domaćica bivše Jugoslavije znala je da spremi ovaj specijalitet
Radiosarajevo.ba
![Starinska štrudla s makom: Svaka domaćica bivše Jugoslavije znala je da spremi ovaj specijalitet](https://storage.radiosarajevo.ba/article/533561/871x540/strudla-s-makom-prsc.jpg?v1708254621)
Štrudla sa makom je starinska poslastica koja se pravi od tijesta, a onda filuje makom koji se kuha sa mlijekom.
Svaka domaćica bivše Jugoslavije je znala da spremi ovu ukusnu štrudlu, a bila je nezaoblizna i poslije nedjeljnog ručka.
Takođe, na stolu u ta doba je često mogla da se nađe i tjestenina sa orasima ili makom, kao jedan od neprevaziđenih specijaliteta.
![Hanadi Maslo na protestu u Sarajevu: Vlasti moraju reagovati. Razočarana sam slabim odzivom građana](https://storage.radiosarajevo.ba/article/579070/300x185/protesti-sarajevo-femicid-ngrsa-16feb25-11.jpg?v1739711649)
Hanadi Maslo na protestu u Sarajevu: Vlasti moraju reagovati. Razočarana sam slabim odzivom građana
Naučite i vi da spremite štrudlu sa makom, omiljeni desert svih Jugoslavena.
Sastojci:
Za tijesto:
![Jedno ulje je najbolje za prženje - ovo sigurno niste očekivali](https://storage.radiosarajevo.ba/article/533463/300x185/13dec23-pexels-tava-ulje-przenje-meso.jpg?v1708173677)
Jedno ulje je najbolje za prženje - ovo sigurno niste očekivali
- 550 g brašna
- 300 ml mlijeka
- 30 g kvasca
- 1 jaje
- 1 žumance
- 2,5 kašike šećera
- 50 g putera
Za fil:
- 500 g maka
- 200 g šećera
- 300 ml mlijeka
Za premaz:
- 1 jaje
![Radiosarajevo.ba](https://radiosarajevo.ba/assets/img/rsa-box-logo.png)
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.
/ Najčitanije
/ Komentari
Prikaži komentare (1)