Ideje za nedjeljni ručak: Recept za brzu pitu koja nastaje od tri sastojka
Pite su uvijek dobar izbor za ručak, posebno otkako ne moramo razvlačiti tijesto, već ga možemo kupiti u gotovo svakoj prodavnici. Bile slatke ili slane, te obožavane poslastice jednako vole veliki i mali i najbolje su rješenje kad ne znamo što bismo pripremili za ručak.
U nastavku donosimo recept za najjednostavniji i najjeftiniju pitu – onu s krompirom.
Brza krompiruša – sastojci:
S ove strane Drine | Dragan Banjac: Ukoljica s najvišeg mjesta
paket kora za pite
1 kg krompira
velika glavica luka
sol, papar
Za preliv:
Sočna slana pita s jogurtom umjesto svježeg sira - recept koji će osvojiti vaše nepce
300 ml vode + 50 ml ulja
Brza krompiruša – priprema:
Krompire i luk ogulite pa ih nasjeckajte na sitne kockice. Začinite ih obilno paprom i solju. U posebnoj zdjeli pomiješate vodu i ulje i dodajte prstohvat soli. Posudu premažite uljem. Na dno posude stavite jednu koru, premažite mješavinom ulja i vode pa zalijepite na nju i drugu koru. Dodajte tri žlice nadjeva pa nastavite postupak dok ne potrošite sve kore i sav nadjev. Neka zadnji sloj budu dvije kore koje ste dobro "ušuškali".
Prelijte s ostatkom mješavine vode i ulja i stavite peći u rernu zagrijanu na 200 stepeni oko 35 do 40 minuta. Poslužite uz kajmak ili jogurt.
Savjet: Umjesto obične vode možete koristiti mineralnu, koja korama daje posebnu podatnost i malo drukčiju teksturu, piše Zadovoljna.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.