Recept za sočnu čaroliju: Tako ukusan da ćete zaboraviti verzije sa sirom i mesom

0
Radiosarajevo.ba
Recept za sočnu čaroliju: Tako ukusan da ćete zaboraviti verzije sa sirom i mesom
Foto: Printscreen / Pita sa spanaćem

Turska pita najpopularnija je kada se za nadjev koristi meso ili feta sir, ali ova varijanta je veoma ukusna, a priprema se očas posla.

Pita spada u omiljena jela na našim prostorima, a ako ne želite klasičnu masnu verziju, obavezno probajte ovaj specijalitet cigara-pita za koji vam treba vrlo malo ulja.

Da bi bio još sočniji, upotrijebite neko biljno mlijeko, ali ovaj sastojak možete zamijeniti vodom i svakako ćete dobiti neodoljiv doručak ili večeru.

Nastavlja se suđenje Miloradu Dodiku: Evo kada će izaći pred Sud BiH

Nastavlja se suđenje Miloradu Dodiku: Evo kada će izaći pred Sud BiH

Sastojci:

  • pakovanje gotovih kora
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena bijelog luka
  • 400 g svježeg spanaća
  • 3 kašike biljnog ulja
  • 7 kašika billjnog mlijeka (od badema, soje, pirinča)
  • 1/2 kašičice muskatnog oraščića
  • so i biber po ukusu

Priprema

Isjeckajte sitno bijeli i crni luk. Uklonite stabljike spanaća, pa listove temeljno operite.
Zagrijejte ulje u tavi, pa na njemu propržite luk. Dodajte sitno sjeckan i dobro ocijeđen spanać, pokrijte, pa krčkajte oko 3-4 minuta.

Potom dodajte so, biber i muskatni oraščić, pa nalijte 6 kašika biljnog napitka po izboru. Nek se krčka još malo, dok ne ispari većina tečnosti. Ako je potrebno, prepolovite kore za pitu ili ih isjecite na trouglove, pa na svaku stavite 1-2 kašike ovog nadjeva od spanaća, pa urolajte, zatvarajući "cigaru" sa strane korom tako da fil ne ispada. Potom umačite silikonsku četkicu u biljno mlijeko i namažite pitice. Poredajte ih po tepsiji obloženoj pek-papirom, pa pecite 15 minuta u rerni zagrijanoj na 180 °C. Ne pecite predugo ako želite da ostanu mekane, piše Glossy

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije