Šest metoda koje će vam pomoći da ostanete u odličnoj formi i nakon četrdesete

1
Radiosarajevo.ba
Šest metoda koje će vam pomoći da ostanete u odličnoj formi i nakon četrdesete
Foto: Pixabay / Ilustracija

Pozitivan stav o životu, zdrave životne navike koje uključuju zdravu i uravnoteženu prehranu i redovnu fizičku aktivnost te postavljeni ciljevi pomažu da se osjećamo dobro, zdravo i energično, bez obzira na godine.

Promjene kroz koje vaše tijelo prolazi u kasnim četrdesetima su normalne. Iako ih ne možete izbjeći, dobrim navikama ih možete usporiti. Umjesto da vas te promjene obeshrabre, prihvatite ih i iskoristite kao pozitivan poticaj.

Vježbe disanja i meditacija

Kako biste usporili starenje uzrokovano stresom te povećali opskrbu tkiva kisikom, radite jednostavne meditativne vježbe disanja.

Lagumdžija održao snažan govor: Vlasti RS koriste metode ratnih zločinaca za rušenje institucija BiH

Lagumdžija održao snažan govor: Vlasti RS koriste metode ratnih zločinaca za rušenje institucija BiH

Kako se izvode?

Sjednite na udobnu dekicu prekriženih nogu, zatvorite oči te usmjerite pažnju na dah. Dovedite udah i izdah u jednaki omjer. Potom nekoliko puta udahnite kroz nos, pa izdahnite kroz usta, zamišljajući da s izdahom izbacujete sav stres iz tijela.

Otpustite svaku misao. Nastavite duboko disati sve dok ne osjetite potpuni mir i opuštenost. Radite ovo svaki dan po desetak minuta.

Ne bacajte novac na skupe kreme: Riješite se bora oko očiju sa sastojcima koje imate kod kuće

Ne bacajte novac na skupe kreme: Riješite se bora oko očiju sa sastojcima koje imate kod kuće

Hodanje

Za optimalno zdravlje trebali biste svakog dana napraviti otprilike 10.000 koraka. Iako vam se to zbog savremenog načina života čini kao nemoguća misija, itekako je moguće.

Pomoći vam može i pedometar, uređaj koji će brojiti vaše korake i tako vas psihološki stimulirati za šetnju. Ako na posao ili tržnicu idete autom, a mogli biste pješice, izmijenite to i iskoristite dobrobiti hodanja.

Pravilna prehrana

Budući da se s godinama usporava vaš metabolizam, trebali biste smanjiti broj kalorija. No, važno je i da ne preskačete doručak kako ne biste tokom dana imali napade gladi.

Obroke obogatite:

  • bjelančevinama (10 – 35% dnevnog unosa kalorija) – za dobro pamćenje
  • vitaminom D (400 – 1000 IU) i kalcijem (1000 mg na dan) – za očuvanje kostiju
  • vlaknima (21 do 38 grama na dan) – za dobru probavu
Veganska ishrana / Ilustracija

Fitness

Čak i ako se fitnessom počnete baviti nakon četrdesete, ostvarit ćete slične zdravstvene dobrobiti kao i osobe koje su počele vježbati u mlađoj dobi:

  • puls će vam se postupno smanjiti na manje od 60 otkucaja u minuti, a srce će postati snažnije
  • povećat ćete mišićnu masu
  • osnažit ćete mišiće, tetive i zglobove
  • ubrzat ćete svoj metabolizam

Vježbajte triput sedmično najmanje po 30 minuta. Potražite instruktora fitnessa koji će za vas osmisliti program vježbi u skladu s vašom građom i kondicijom.

Joga

Zahvaljujući vježbama joge naučit ćete pravilno disati i postat ćete fleksibilniji. Također ćete ojačati kičmu i osnažiti mišiće. Ova drevna disciplina duha i tijela pomoći će vam da poboljšate osjećaj za ravnotežu i vratite godine unazad. A što je najljepše, zavoljet ćete vaše tijelo onakvo kakvo jeste.

Ilustracija

Ako volite vježbati u grupi, otiđite na satove joge u neki studio i iskoristite sve dobrobiti rada u grupi. Ili potražite učitelja joge koji će se na privatnom satu posvetiti samo vama.

Ljubav prema sebi

Mnogi poistovjećuju ljubav prema sebi s narcizmom, no to je pogrešno uvjerenje. Ako ne volite sebe i smatrate se manje vrijednim, manje zaslužnim ili sposobnim, jednostavno ne možete živjeti kvalitetno.

Dva modna trika koja svaka žena starija od 50 mora znati

Dva modna trika koja svaka žena starija od 50 mora znati

Osim toga, da biste mogli pružiti ljubav drugima, najprije morate zavoljeti sebe. Redovno njegujte vaše tijelo i duh, priuštite sebi osjećaj sreće i odvojite vrijeme koje će biti posvećeno samo vama.

Svakog dana izdvojite barem nekoliko trenutaka kada ćete isključiti mobitel i kompjuter, kako biste bili usredotočeni sami na sebe, u potpunoj tišini, prenosi štitnjača.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije