I najveći skeptici će ga zavoljeti: Pohovani patlidžan na grčki način

Radiosarajevo.ba
I najveći skeptici će ga zavoljeti: Pohovani patlidžan na grčki način
Foto: Bonapeti / Patlidžan

Na sam pomen patlidžana, nekima baš i ne ide voda na usta.

Ali kada se pripremi na ovaj način, mišljenje će promijeniti i najveći skeptici.

Pohovani patlidžan na grčki način jelo je kojem ćete se sigurno vratiti, odmah sutra.

Potrebno vam je:

patlidžan - 4 komada
brašno
voda - ledena
paradajz - 4 komada
sušeni luk - 2 kašike
bijeli luk - 4 čena
peršun
ulje
šećer - 2 kašičice
sol

Priprema: 

1. Za ovo ukusno brzo jelo patlidžan dobro opere. Sklanjaju se drške i isjeku se na krugove, ne ljušte se. Kora patlidžana je tanka i pri prženju postaje hrskava.

2. Patlidžan stavite u hladnu vodu s solju na 30 minuta.

3. Paradajz operite i narendajte.

4. Sušeni luk se dinsta u ulju. Dodaje se paradajz, koji se zaprži dok ne omekša i voda ne ispari.

5. Bijeli luk se siječe na sitno i dodaje se u paradajz. Zatim dodajte šećer i sol. Kuhanje nastavite još 10 minuta.

6. Nakon što je sos gotov, dodaje se sitno isječen peršun.

7. Patlidžan se ocijedi od vode, uvalja u brašno, potapa se ponovo u ledenu vodu, nakon toga se ponovo uvalja u brašno.

8. Pohovan patlidžan stavite u zagrijano ulje i poslije na kuhinjski ubrus da se ocijedi od masnoće, piše Bonapeti.

Pohovan bijeli patlidžan na grčki način se servira sa sosom od paradajza.

Prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije