Savršene domaće kore za pitu: Jednostavan recept korak po korak

0
Radiosarajevo.ba
Savršene domaće kore za pitu: Jednostavan recept korak po korak
Foto: Pexels / Ilustracija

Ako ste se ikada bojali razvlačenja domaćih kora za pite, imamo sjajnu vijest za vas! Predstavljamo vam jednostavan i detaljno objašnjen recept koji će vam olakšati ovaj proces.

Uz samo nekoliko sastojaka, poput glatkog brašna, vode i malo ulja, možete napraviti savršene kore koje će obogatiti svako jelo. Ovaj korak-po-korak vodič omogućit će vam da postanete pravi majstor u pripremi domaćih pita, bez straha od neuspjeha.

ripremite se za ukusnu avanturu i uživajte u plodovima svog rada.

Narodno pozorište otvara specijalni program: Najavljen koncert Mirze Redžepagića

Narodno pozorište otvara specijalni program: Najavljen koncert Mirze Redžepagića

Sastojci

  • 900 gr glatkog brašna
  • 500 ml vode
  • pola kašikice soli
  • ulje

Priprema

Zamijesite glatko tijesto

U zdjeli srednje veličine kuhačom sjedinite sve sastojke, pa ručno umijesite glatko, mekano i elastično tijesto.

Manju zdjelicu premažite uljem i u nju stavite tijesto. Prekrijte zdjelicu plastičnom folijom i ostavite da odmara najmanje 30 minuta.

U ovom trenutku, prije stavljanja u nauljenu zdjelicu, tijesto možete podijeliti u više dijelova, u slučaju da želite razvlačiti manje "plahte" tijesta, odnosno kore.

Razvaljajte

Svaku lopticu (ili jednu veliku loptu) malo razvaljajte i nauljite. Stavite na tanjir, prekrijte prozirnom folijom i ostavite još pola sata da se odmaraju.

Razvucite

Stavite razvaljane, nauljene i odmorene loptice, jednu po jednu, na radnu površinu,, i počnite pažljivo razvlačiti na sve strane.

Napunite

Punite nadjevom po želji, zamotajte i stavite u nauljen kalup za pečenje. Pecite dok ne postanu zlatne, uzmite hladni jogurt iz frižidera i 'navalite'.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije