Slast na tanjiru: Napravite najukusniju pileću maslenicu

0
Radiosarajevo.ba
Slast na tanjiru: Napravite najukusniju pileću maslenicu
Foto: Facebook / Pileća maslenica

Ovaj specijalitet, prepun pahuljastih kora i ukusnog fila, savršeno se uklapa u svaku priliku – od porodičnih okupljanja do svečanih ručaka.

U nastavku pročitajte jednostavan recept za pileću maslenicu koja će se svidjeti svima.

Sastojci

Za tijesto:

Epilog nereda u Mostaru: Veliki broj povrijeđenih u bolnici  - za tučnjavu i nerede kriv - grafit!?

Epilog nereda u Mostaru: Veliki broj povrijeđenih u bolnici - za tučnjavu i nerede kriv - grafit!?

  • 500 g brašna
  • 200 ml mlake vode
  • 100 ml ulja
  • 1 jaje
  • 1 kašičica soli

Za fil:

  • 500 g pilećeg mesa
  • 200 g kisele pavlake
  • 2 jaja
  • So i biber po ukusu
  • Malo peršuna (po želji)
  • Ulje za prženje
  • gljive

Za premazivanje:

  • 100 ml ulja
  • 50 g otopljenog putera (po želji)

Priprema

Priprema tijesta:

U velikoj posudi pomešajte brašno, so, jaje i ulje. Postepeno dodajte mlaku vodu i zamijesite glatko tijesto. Pokrijte ga krpom i ostavite da odmara 30 minuta.

Priprema fila:

Pileće meso skuhajte u slanoj vodi ili popržite na tavi, a zatim ga ohladite i isjeckajte na sitne komade. Zatim popržite gljive. U velikoj posudi pomiješajte isjeckano meso, kiselu pavlaku, jaja, so, biber i sitno sjeckani peršun. Dobro izmiješajte.

Oblikovanje maslenice:

Tijesto podelite na 3-4 loptice. Svaku lopticu razvaljajte na što tanje tijesto. Na dno podmazanog pleha stavite prvu koru i premažite je uljem ili otopljenim puterom.

Na prvu koru stavite drugi sloj tijesta, a zatim fil od piletine. Preko fila stavite još jednu koru, premažite je uljem, pa ponovite postupak s ostatkom fila i kora. Završite s posljednjom korom koju također premazujete uljem.

Pečenje:

Prethodno zagrijte rernu na 180°C. Pecite maslenicu 30-40 minuta, ili dok ne dobije zlatno smeđu boju.

Serviranje:

Kada je maslenica gotova, izvadite je iz rerne i ostavite da se malo ohladi. Služite je toplo, uz jogurt ili kiselo mlijeko.

Uživajte u svojoj pilećoj maslenici!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije