Miris tradicije koji okuplja cijelu porodicu: Donosimo recept za bosanski lonac
Bosanski lonac je tradicionalno jelo koje se priprema s ljubavlju i pažnjom, a gotovo svi ga vole jesti.
Ova bogata i hranjiva kombinacija mesa i povrća oduševljava svojim okusima i mirisima, vraćajući nas u djetinjstvo i tople porodične obroke.
Savršen za zajedničke ručkove, bosanski lonac se lako priprema i idealan je za svaku prigodu. U nastavku donosimo recept koji će vas naučiti kako napraviti ovaj neodoljiv specijalitet i zasigurno obradovati vašu porodicu.
Meteorolozi objavili prognozu: Pred nama sunčan vikend, a evo kakvo nas vrijeme čeka do srijede
Sastojci
- 500g goveđeg mesa (narezanog na kocke)
- 3-4 krompira (oguljenih i narezanih na kolutove)
- 2-3 mrkve (oguljene i narezane na kolutove)
- 1-2 glavice luka (nasjeckane)
- 2-3 paprike (narezane na kolutove)
- 2 paradajza (narezana na kolutove)
- 1-2 čehna bijelog luka (nasjeckana)
- lovorov list
- 1-2 kašičice soli
- 1-2 kašičice bibera
- 1-2 kašičice crvene paprike
- ulje
- voda
Priprema
Zagrijte rernu na 180°C. U velikoj posudi, na srednje jakoj vatri, zagrijte malo ulja. Dodajte nasjeckani crveni i bijeli luk, te pržite dok luk ne postane proziran.
Ubacite komade mesa i pržite ih dok ne dobiju zlatno smeđu boju. Zatim dodajte narezane mrkve, paprike i paradajz. Sve dobro promiješajte i kuhajte nekoliko minuta.
Nakon toga, dodajte narezani krompir i lovorov list, te začinite solju, biberom i crvenom paprikom po želji. Ponovo promiješajte.
Prebacite smjesu u dublji lonac ili posudu za pečenje. Dodajte dovoljno vode da prekrije sve sastojke.
Pokrijte lonac ili posudu i stavite u prethodno zagrijanu rernu. Pecite otprilike 2 sata, ili dok meso ne omekša, a krompir bude kuhan.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.