Ručak na brzinu: Preukusna paštašuta gotova za pola sata!

Radiosarajevo.ba
Ručak na brzinu: Preukusna paštašuta gotova za pola sata!
Foto: Finirecepti.net / Paštašuta

Paštašuta se često miješa s tjesteninom bolognese, što ne čudi, budući da recepti za oba jela mogu sadržavati sličan popis sastojaka. No, glavna razlika leži u trajanju pripreme.

Naime, pravi bolognese umak se zapravo svrstava u rague, za koje je karakteristično višesatno kuhanje na niskoj temperaturi, dok za paštašutu nije potrebno izdvojiti čak niti sat vremena, objašnjavaju s portala Gastro.hr.

Ukoliko imate malo vremena, a ipak želite da pojedete nešto toplo i ukusno, ovo je pravi recept za vas.

Potrebno je:

1 glavica crnog luka
1 mrkva
malo ulja
pola kilograma mljevenog mesa
jedno pakovanje tjestenine
1 veći paradajz ili 200 ml kuhanog paradajza
so, biber, začini, šećer
veza svježeg peršuna

Priprema:

Na malo ulja prodinstati luk i mrkvu koje ste sitno isjeckali (mrkvu možete i izrendati).  Dodajte i pola male kašike šećera. Kad malo smekša povrće, dodati mljeveno meso i začine po želji.

Izmiješati i doliti vode, smanjiti vatru tako da se lagano krčka.

Ako koristite svjež paradajz isjeckajte ga na kocke i stavite da se dinsta zajedno s mesom. Ako ste ljubitelj kuhanog, njega dodajte 10 minuta prije nego što je meso gotovo. Nakon dodavanja paradajza u meso, promiješajte sve i vodite računa da ne zagori.

Tjesteninu možete skuhati odvojeno, ali svjetski kuhari preporučuju da, kad pravite ovo jelo, tjesteninu skuhate u sosu!

Svjež peršun isjeći sitno. Nakon što je sve spremno, meso gotovo, tjestenina skuhana, dodajte i sitno isjeckan peršun (ostavite koji list za ukras).

Poslužite, na vrh stavite svjež peršun i to je to.

Prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije