Crne rotkvice - veliki saveznik u očuvanju dobrog zdravlja

0
Radiosarajevo.ba
Crne rotkvice - veliki saveznik u očuvanju dobrog zdravlja
Foto: Pexels / Rotkvica

Starodrevna namirnica crna rotkvica, poznata i kao Raphanus sativus L. var. niger, osim što je ukusna i hrskava, obiluje vitaminima, mineralima i antioksidansima koji pružaju brojne zdravstvene koristi. 

Bogate su vitaminima poput C, K i B6, te mineralima kao što su bakar, mangan, kalij, željezo, fosfor, cink i natrij, čineći ih nezaobilaznim dijelom uravnotežene prehrane.

Mnoge kulture cijene crne rotkvice a pojedini navode da pomažu u smanjenju rizika od razvoja karcinoma prostate, dojke, debelog crijeva i jajnika, te da pomažu zdravlje dišnih puteva, poticanje probave, i smanjenje rizika od upale urinarnog trakta.

Puljić se javio iza ponoći: 'Kukaju u Beogradu kako je cijeli zapadni svijet ustao protiv Srbije'

Puljić se javio iza ponoći: 'Kukaju u Beogradu kako je cijeli zapadni svijet ustao protiv Srbije'

U kineskoj medicini, crne rotkvice posebno se ističu kao pomoć za probleme s dišnim putevima, potičući izlučivanje sluzi i djelujući kao prirodni diuretik. Također su navodno korisne u smanjenju menstrualnih bolova, hidrataciji kože lica, te čišćenju bubrežnih kamenaca.

Jedan od načina kako koristiti crne rotkvice je kao pomoć za iskašljavanje. Jednostavan recept koji uključuje rotkvice, med i limun može biti učinkovit za olakšavanje kašlja i ublažavanje simptoma prehlade.

Sok od ove namirnice čuva jetru i mozak, snižava pritisak i holesterol

Sok od ove namirnice čuva jetru i mozak, snižava pritisak i holesterol

Recept za sirup

Sastojci: 900 g rotkvica, 250 g meda, sok od dva limuna

Priprema: Nasjeckanu rotkvicu pomiješajte s medom i sokom limuna. Stavite u staklenu posudu, poklopite pa ostavite 24 sata na hladnom mjestu. Procijedite u sterilne boce i dobro zatvorite. Pijte tri puta dnevno po jednu kašiku prije jela.

Uz to, sok od crnih rotkvica može poslužiti kao pomoć kod uboda kukaca, smanjujući bol i oteklinu. Nanesite sok na zahvaćeno područje ili koristite ga natopljenog u vati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije