Domaći buredžici – starinski recept
Buredžici su varijanta bureka koja ide prema piti od jaja, budući da se preljev radi s jajima. Oni su posebni i po svome obliku, odnosno po tome što se rade na manje komade.
Sastojci:
600 gr brašna
0,5 kašičice soli za tijesto
400 ml vode
0,5 kg meso
100 ml ulja
0,5 kašičica soli za meso
Sastojci za prelijevanje:
– 2 jaja
– prstohvat soli
– 1 vrhnje / sira / sirnog namaza / jogurta
Nepovoljni vremenski uvjeti otkazali utrku u St. Moritzu: Evo kada Elvedina nastavlja takmičenje
Priprema:
Zamijesiti tijesto od pola količine brašna, soli vode. Tijesto treba biti konzistentno i da ga se može oblikovati u dvije loptice. Te ćete loptice prebaciti u ostatak brašna te u njemu lijepo oblikovati, a tijesto će pokupiti brašna koliko još treba da bude čvrsto.
Tijesto neka odstoji 10tak minuta, a vi pripremite smjesu za punjenje. Dobro izmješajte meso i prstohvat soli (oko pola male kašičice). Podijelite okvirno na dva dijela, te za svaki dio tijesta iskoristite pola meso, piše Cover.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.