TikTok savjet za bolji pire krompir užasnuo doktore: "Nipošto to nemojte raditi"
Bakini savjeti, požutjele kuharice i ženski žurnali nekoć su bili najkorišteniji izvori kulinarskih savjeta, a danas su tu ulogu preuzele društvene mreže.
Mnogima je TikTok postao glavni izvor ideja za recepte, kuharske trikove i savjete za pripremu hrane, a kreatori sadržaja koji se svojim pratiteljima obraćaju putem te društvene platforme neumorno štancaju svoj materijal. I bude tu dobrih stvari. Ali također i nevjerojatno glupih ideja.
Jedna od onih koje su se pokazale problematičnima je ideja o dodavanja instant kvasca u pire krompir. Taj bi postupak, u teoriji, trebao pire učiniti pahuljastima i dati mu bolji okus.
Stravična nesreća u Austriji: Udovac iz BiH dobio podršku od kolega nakon gubitka supruge
Kada se kvasac pomiješa s mlijekom i doda u pire krompir, mjehurići ugljičnog dioksida koji se oslobađaju djelovanjem kvaščevih gljivica mijenjaju teksturu i okus pirea, pa pire, nakon što je tako začinjen odstajao 20-ak minuta, blago naraste, postane pomalo pikantan i bude rahliji.
No, dodavanje kvasca u pire krompir nije dobra ideja, jer pire nakon dodavanja kvasca ne ide u rernu, a nije dovoljno vruć da bi ubio aktivne kulture kvasca, kao što se to događa za vrijeme pečenja hljeba i drugih tijesta s kvascem - kad se aktivni kvasac nađe u probavnom sistemu, može uzrokovati gastrointestinalne probleme.
Ovaj problematični savjet privukao je pažnju ljekar i nutricionista koji su se mahom izjasnili protiv njegove primjene. Većina njih pozorava kako konzumiranje sirovog (aktiviranog) kvasca može dovesti do nadutosti, grčeva, zatvora ili proljeva. Također, upozoravaju stručnjaci, može povećati rizik od gljivičnih infekcija, posebno kod ljudi koji su kritično bolesni ili imaju oslabljen imunološki sistem.
Osim toga, primjećuju, neki ljudi imaju alergiju ili intoleranciju na kvasac kojih nisu svjesni, kao što ima i onih koji su svojih intolerancija i alegrija svjesni, ali jednostavno ne očekuju kvasac u pire krompiru pa ih ne spominju kad su njime ponuđeni, piše Slobodna Dalmacija.
Zaključak ove priče je jednostavan: želite li bolji pire, ne eksperimentirajte sa sumnjivim sastojcima. A i zašto biste, kad je to sasvim ako postići na puino prihvatljiviji način?
Sve što vam treba je kvalitetan, brašnast krumpir, po mogućnosti skuhan u kori, premda to nije neophodno, i dobit ćete teksturu o kakvoj sanjate. U potrazi za boljim okusom umjesto s kvascem puno je pametnije eksperimentirati s bijelim lukom. Možete ga prokuhati u otopljenom puteru koji se potom koristi za pirpremu pirea (bijeli luk se može ispasirati ili se baca, ovisno o stepenu intenziteta okusa koji se želi postići), a možete ga dodati direktno u pire (u tom slučaju koristiti granulirani jer sirovi bi bio malo prejak).
Ako vam okus češnjaka baš nije po guštu, probajte dodati malo muškatnog oraščića ili svježeg začinskog bilja. Imate još jednu zgodnu opciju, koja popravlja i okus i teksturu: zamijenite mlijeko pavlakom ili krem sirom.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.