Novi TikTok trend: Goveđi loj za njegu kože, šta dermatolozi kažu o tome?

1
Radiosarajevo.ba
Novi TikTok trend: Goveđi loj za njegu kože, šta dermatolozi kažu o tome?
Foto: Screenshot/TikTok / Kolaž / Lice TikTokerke

Ako ste umorni od ulaganja vremena i novaca u opsežnu rutinu njege kože, možda ste primijetili trend s goveđim lojem koji kruži TikTokom.

Beauty influenceri zagovaraju goveđi loj, koji je u biti goveđa mast otopljena s ciljem eliminacije vlage i nečistoća, tradicionalno se koristi u kuhanju, izradi sapuna i svijeća, kao prirodan, isplativ i stari lijek za probleme poput akni, suhoće i ožiljaka.

Dermatolozi pozivaju na oprez

Neki influenceri tvrde da naša koža sama proizvodi masnoće i sebum, dovodeći u pitanje potrebu za složenim rutinama njege kože koje uklanjaju te prirodne stvari. Jedna od njih dijeli svoj jednostavan režim suhog četkanja, ispiranja toplom vodom i nanošenja seruma od goveđeg loja, tvrdeći da je značajno poboljšala zdravlje i izgled svoje kože.

Kako i gdje zamijeniti oštećenu novčanicu u BiH?

Kako i gdje zamijeniti oštećenu novčanicu u BiH?

Međutim, dermatolozi pozivaju na oprez, izražavajući zabrinutost oko korištenja životinjske masti kao rješenja za njegu kože zbog potencijalne kontaminacije, neugodnog mirisa i nekompatibilnosti s veganskim vrijednostima. Zalažu se za utvrđene i sigurne sastojke umjesto trendovskih noviteta za njegu kože.

Nutritivne vrijednosti goveđeg loja

TikTokeri veličaju nutritivne vrijednosti goveđeg loja, navodeći njegovo bogatstvo vitaminima A, E, D i K, zajedno s omega-3 i omega-6 masnim kiselinama. Iako stručnjaci priznaju neke dobrobiti, upozoravaju da se goveđi loj ne poistovjećuje s retinolom, dokazanim sastojkom za njegu kože s dubljim prodiranjem i antioksidativnim svojstvima.

Probajte ovaj jednostavan trik i pobijedite nesanicu u 10 minuta

Probajte ovaj jednostavan trik i pobijedite nesanicu u 10 minuta

Nadalje, oznaka 'prirodno' ne znači nužno sigurnost ili učinkovitost jer druga biljna ulja nude slične prednosti bez rizika povezanih sa životinjskim mastima.

Neregulirani proizvodi od goveđeg loja mogu predstavljati rizik od kontaminacije i alergija pa se naglašava važnost formulacija koje je odobrila FDA i nekomedogenih opcija, prenosi Dnvenik.

@thrivewithcandice

Just water & beef tallow and my skin has never been better 🫶🏼 dry brush is from @Primally Pure and beef tallow from @ELA SKIN CO. #nontoxicskincareroutine #naturalskincare #naturalskincareproducts #nontoxicskincareproducts #beeftallowskincare #drybrushingskin #drybrushingbenefits

♬ original sound - Candice 🌞

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije