Djeca na TikToku u opasnosti: "Odrasli muškarci ih prate i lajkaju, a roditelji profitiraju"

0
Radiosarajevo.ba
Djeca na TikToku u opasnosti: "Odrasli muškarci ih prate i lajkaju, a roditelji profitiraju"
Foto: Screenshot/TikTok / Kolaž / Tiktok / Roditelji i djeca na TikToku

Roditelji za objavu djeteta u sponzorskoj odjeći zarade do tri hiljade dolara, ali dječje profile prati čak 32 miliona muškaraca.

Klinička i forenzička psihologinja dr. Leslie Dobson (@drlesliedobson) na svom je TikTok profilu objavila snimak u kojem skreće pažnju na takozvanu 'djecu influencere' i njihove roditelje.

Premda je starosna dob za korištenje većine društvenih mreža 13 godina, roditelji često snimaju svoju djecu te vode njihove profile, a objavljivanjem ovakvog sadržaja zarađuju pozamašan novac. Na žalost, ovakvi su profili i ovakva djeca često meta pedofila koji vrebaju na internetu.

Radnici ViK-a i u subotu na terenu: U ovim ulicama može doći do prekida u vodosnabdijevanju

Radnici ViK-a i u subotu na terenu: U ovim ulicama može doći do prekida u vodosnabdijevanju

"Razne kompanije će roditeljima poslati odjeću koju djeca moraju nositi i modelirati, a po jednoj takvoj objavi moguće je zaraditi oko tri hiljade dolara (5300 KM). Premda je potpuno prihvatljivo da roditelji koriste društvene mreže kako bi uštedjeli i prikupili novac za budući fakultet ili auto svoje djece, događaju se vrlo loše stvari", pojasnila je Dobson u svom snimku kojeg je pogledalo skoro 18 miliona ljudi.

The New York Times proveo je istraživanje u kojem je analizirao pet hiljada dječjih profila. Rezultati su bili šokantni, a pokazali su kako su čak 32 miliona pratitelja tih profila odrasli muškarci.

Kongres donio odluku: SAD će zabraniti TikTok?

Kongres donio odluku: SAD će zabraniti TikTok?

Studija koju je provela Meta pokazuje kako je, svaki dan, na više od 500 hiljada korisničkih računa na Instagramu zabilježen neki neprimjereni sadržaj ili neka neprimjerena aktivnost.

"Kada roditelj objavi sliku svog djeteta na kojoj ono izgleda seksualizirano, na primjer obučeno je u kupaći kostim, tada ta objava skupi daleko više likeova i komentara od strane odraslih muškaraca", nastavila je Dobson te nadodala kako poslovni računi na Instagramu mogu vrlo lako vidjeti koliki im je postotak muške, a koliki ženske publike.

Dobson tvrdi kako se u svojoj karijeri susrela s brojnim pedofilima te kako se oni okreću društvenim mrežama kada nemaju pristup pornografskim sadržajima. Snimak koji je objavila izazvao je lavinu reakcija, a brojni korisnici TikToka u komentarima prozivaju roditelje za koje smatraju da na neprimjeren način izlažu svoju djecu, prenosi Jutarnji.

@drlesliedobson

#protectthechildren #drleslie

♬ original sound - Dr. Leslie

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije