Kongres donio odluku: SAD će zabraniti TikTok?

5
Radiosarajevo.ba
Kongres donio odluku: SAD će zabraniti TikTok?
Foto: Pexels / Tik Tok

Donji dom američkog Kongresa je danas, 13. marta, usvojio novi zakon po kojem bi bila moguća zabrana aplikacije TikTok širom SAD. 

Ovaj zakon bi, prema onome što su zastupnici izglasali, 'natjerao' ByteDance, kompaniju koja je vlasnik TikToka, da ovu društvenu mrežu proda, ili da dobije zabranu na svim mobilnim uređajima u SAD-u

Da stvar bude čudnija, glasanje u Predstavničkom domu Kongresa SAD bilo je dosta jednostrano - 352 zastupnika su bila 'za', a samo 52 'protiv'. Posebno je interesantno da je podrška došla od obje stranke, i od Republikanaca i od Demokrata, koji se vrlo rijetko nađu u zajedničkom glasanju u posljednjih nekoliko godina. 

Konaković poručio ambasadoru Izraela u Srbiji: Vi ste sramota diplomatije i ljudska ste sramota!

Konaković poručio ambasadoru Izraela u Srbiji: Vi ste sramota diplomatije i ljudska ste sramota!

Naravno, kako bi ovo postalo zakon u SAD-u, mora ga odobriti i Senat, odnosno gornji dom, gdje bi moglo biti problema. Prema izjavama senatora, oni ne smatraju ovaj problem pretjerano 'urgentnim', te bi ovaj prijedlog mogao ostati podržan samo u donjem domu Kongresa SAD.  

Pored podrške Senata, mora ga potpisati i predsjednik SAD-a Joe Biden. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije