Idealna kombinacija od dva prirodna sastojka za čišćenje crijeva: Pomaže i pri mršavljenju

0
Radiosarajevo.ba
Idealna kombinacija od dva prirodna sastojka za čišćenje crijeva: Pomaže i pri mršavljenju
Foto: Printscreen / YT / kuhaj i peci / Smokve u kombinaciji s maslinovim uljem

Osim što su izuzetno fine, smokve se smatraju jednim od najzdravijih voćki. Osim što obiluju zdravim fitonutrijentima, vitaminima i antioksidansima potrebnim za pravilno funkcioniranje našeg organizma,imaju samo 74 kalorije na 100 grama pa su odlične i za one koji pokušavaju skinuti višak kilograma.

Također svježe smokve sadrže velike količine antioksidativnih vitamina poput vitamina A, E i K. Antioksidansi nas štite od slobodnih radikala čije razorno djelovanje može dovesti do preranog starenja, demencije i kardiovaskularnih bolesti. Osim toga, istraživanja pokazuju da klorogenska kiselina iz smokava uravnotežuje razinu šećera u krvi.

No, smokve su najpoznatije kao narodni lijek kod konstipacije (zatvora) zbog visokog sadržaja prehrambenih vlakana koja povoljno djeluju na rast dobrih bakterija u crijevima.

Pčelari iz BiH u borbi za opstanak: Nesreća na pruzi prijeti kolapsom medne proizvodnje

Pčelari iz BiH u borbi za opstanak: Nesreća na pruzi prijeti kolapsom medne proizvodnje

Međutim, najbolji lijek za zatvor čine smokve u kombinaciji s maslinovim uljem, a za pripremu se koriste suhe smokve (koje ipak imaju znatno više kalorija od svježih).

Maslinovo ulje također ima brojne prednosti za naš organizam, a osobito za probavni sistem: djelomično usporava rad želuca što dovodi do sporijeg otpuštanja sadržaja želuca u početni dio tankog crijeva što stvara osjećaj sitosti, a također poboljšava apsorpciju nutrijenata u tankom crijevu.

Očistite debelo crijevo uz ovaj napitak: Pijte ga svaku noć prije spavanja i izbacite toksine

Očistite debelo crijevo uz ovaj napitak: Pijte ga svaku noć prije spavanja i izbacite toksine

Ova kombinacija se najviše koristi u primorju, budući da u mediteranskoj klimi najbolje uspijevaju i smokva i maslina, a nije rijetkost da ove dvije biljke rastu jedna pokraj druge, piše Story.hr.

Kako se priprema ovaj lijek?

U očišćenu staklenku stavite oko 30 komada suhih smokava, a preko nalijte maslinovo ulje u količini koja će potopiti sve smokve. Staklenku dobro zatvorite i tako je držite 40 dana.

Kako se konzumira?

Svaki dan jedete po 3 smokve, jednu prije svakog obroka. Osim što će vam ova kombinacija biti jako korisna za čišćenje crijeva i probleme sa zatvorom, vjerojatno ćete uživati i u okusu, piše Večernji list.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije