Sok od ove namirnice čuva jetru i mozak, snižava pritisak i holesterol

1
Radiosarajevo.ba
Sok od ove namirnice čuva jetru i mozak, snižava pritisak i holesterol
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

U posljednje vrijeme, sve veći interes javnosti privlači se prema jednom prirodnom napitku koji se pokazao kao pravi dragulj za zdravlje - sok od cvekle.

Ovaj osvježavajući napitak ne samo da osvaja nepce svojim bogatim okusom, već donosi i niz zdravstvenih prednosti koje su podržane brojnim istraživanjima.

Sok od cvekle, koji se može konzumirati svjež ili u kombinaciji s drugim voćem ili povrćem, postao je poznat po svojim impresivnim sposobnostima održavanja zdravlja srca i tijela. Bogat je hranjivim tvarima poput vlakana, folata, kalija i antioksidansa, što ga čini izvrsnim dodatkom svakodnevnoj prehrani.

Vučić je pokušao prevariti Zapad. Slijedi neugodan odgovor

Vučić je pokušao prevariti Zapad. Slijedi neugodan odgovor

Jedna od ključnih prednosti ovog napitka je njegova sposobnost snižavanja krvnog pritiska. Meta-analiza provedena 2022. godine pokazala je da nitrati prisutni u soku od cikle mogu značajno sniziti sistolički krvni pritisak kod osoba s hipertenzijom.

Osim toga, istraživanja su pokazala da redovito konzumiranje soka od cikle može poboljšati izdržljivost tokom vježbanja te čak povećati snagu mišića kod osoba sa zatajenjem srca.

Idealna za post: Znate li šta je Nabeez voda?

Idealna za post: Znate li šta je Nabeez voda?

No, koristi soka od cikle ne zaustavljaju se samo na zdravlju srca. Antioksidansi prisutni u ovom napitku, poput betalaina, mogu pomoći u smanjenju rizika od raka, dok folat podržava zdravlje jetre i smanjuje rizik od prijevremenog poroda.

Unatoč svim tim prednostima, važno je napomenuti da sok od cvekle nije za svakoga. Osobe s tendencijom niskog krvnog pritiska ili problemima s bubrežnim kamencima trebaju biti oprezne pri konzumaciji ovog napitka.

Uz to, sok od cvekle može se kombinirati s drugim voćem i povrćem kako bi se ublažio njegov intenzivan okus. Dodavanje sastojaka poput jabuke, citrusa ili mente može poboljšati ukus dok se i dalje osigurava unos vrijednih hranjivih tvari.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije