Recept za savršene ljetne lazanje: Tikvice i sir umjesto tjestenine i mesa

2
Radiosarajevo.ba
Recept za savršene ljetne lazanje: Tikvice i sir umjesto tjestenine i mesa
Foto: Instagram / Lazanje

S dolaskom velikih vrućina niko od nas ne želi provesti mnogo vremena u kuhinji spremajući jela.

Naprotiv, sve što želimo jeste pojesti nešto lagano, brzo i ukusno. Neka lazanje od tikvica danas budu vaš izbor.

Donosimo vam recept za ovo ukusno, lako probavljivo jelo za koje mnogi misle da je savršena hrana za ove vruće ljetne dane. Umjesto tjestenine idu tikvice izrezane na kriške, a umjesto mesa se stavlja nekoliko vrsti sira.

Od sastojaka vam je potrebno: Četiri tikvice, 40 grama parmezana, 60 grama mozzarelle, 230 grama ricotte, mediteranska mješavina začina, umak od rajčice (ili, još bolje, marinara umak), maslinovo ulje, 3 čehna bijelog luka, kopar, peršun, sol i papar.

Tikvice izrežite na kriške pa ih slažite u tepsiju premazanu maslinovim uljem. Premažite ih uljem, posolite i pospite mediteranskom mješavinom začina. Potom ih pecite 20 minuta na 200 stepeni i ostavite da se skroz ohlade.

U međuvremenu pomiješajte parmezan, mozzarellu, ricottu, sol, papar, dvije kašičice maslinovog ulja, bijeli luk, kopar i peršun.

Krenite sa slaganjem sastojaka u vatrostalnu posudu koju ste prethodno premazali uljem i umakom od paradajza. Slažite red tikvica, smjesu od sira, umak od paradajza pa pa tikvice.

Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke. Na vrh stavite izribane mozzarelle i pecite 25 minuta na 200 stepeni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije