Vrijeme je za lagani obrok: Najbrži recept za preukusne tikvice iz rerne
Stiže nam proljeće, a time je vrijeme za laganije obroke.
Ukoliko želite da unesete neku jednostavnu i ukusnu promjenu u svoj jelovnik, obavezno probajte ovaj recept za punjene tikvice zapečene u rerni.
Ovo je jednostavan i ukusan obrok koji će biti gotov za tili čas.
Sastojci:
pola litra pavlake za kuhanje
pola kilograma junećeg mesa
200 grama trapista
1 glavica crnog luka, veća
1 čehno bijelog luka
5 tikvica, srednje veličine
ulje
peršun, sol, biber po želji
Priprema:
1. Očistite crni i bijeli luk i isjeckajte ga što sitnije, ali ih nemojte miješati.
2. U duboku tavu sipajte ulje, a kad se zagrije smanjite temperaturu i dodajte crni luk. Kad se dobro izdinsta, dodajte bijeli (on obavezno ide kasnije kako ne bi zagorio), onda sipajte meso.
3. Nakon što sve dobro promiješate, stavite biber i sol po želji, pa dinstajte sve dok meso ne promijeni boju.
4. Potom dodajte polovinu odvojene pavlake za kuhanje, odnosno oko 250 mililitara, promiješajte i dodajte peršun.
5. Tikvice operite, presijecite na pola i izdubite, ali nemojte ih ljuštiti spolja. U veću tepsiju stavite pek-papir, poredajte tikvice, a potom ih napunite smjesom od mesa.
6. Nakon toga dobro izrendajte trapist preko smjese i, na kraju, sve prelijte ostatkom od 250 mililitara pavlake za kuhanje.
7. Peći u unaprijed zagrijanoj rerni na temperaturi od 200 stepeni, najmanje 40 minuta, piše Glossy.
Prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.