Recept za jelo od bajatog hljeba: Poznato je u Americi, a ovako se pravi

0
Radiosarajevo.ba
Recept za jelo od bajatog hljeba: Poznato je u Americi, a ovako se pravi
Foto: Screenshot/YouTube / Stuffing

Stuffing je jestiva mešavina sastavljena od starog hljeba i začina kojim se obično puni unutrašnjost živinskog mesa. Amerikanci je pripremaju zasebno i poslužuju kao prilog pečenom mesu i drugim dodacima.

Tradicionalna večera za Dan zahvalnosti koji se u Sjedinjenim Američkim Državama slavi četvrtog četvrtka u mjesecu novembru obično uključuje pečenu ćurku, umak od brusnice, pitu od bundeve – i takozvani stuffing.

Amerikanci suffing pripremaju zasebno i poslužuju kao prilog pečenom mesu i drugim dodacima.

Željezničar u Gabeli igra novo 'finale': Mogu li Plavi do bitnih bodova?

Željezničar u Gabeli igra novo 'finale': Mogu li Plavi do bitnih bodova?

Stuffing će imati najbolji ukus ako koristite hljeb star dan ili dva koji je suh. Ako nemate na raspolaganju stari hljeb možete ga staviti u rernu i kratko ispeći prije nego što ga pomiješate s drugim sastojcima i završite u rerni.

Savršeni stuffing je hrskav spolja, a mekan i sočan iznutra. Ovo savršenstvo teksture i ukusa može se postići ako pratite recept stranice Pun kufer, u nastavku.

Sastojci

  • 900 g hljeba s korom
  • 650 ml pilećeg bujona
  • 375 ml punomasnog mlijeka
  • 6 kašika putera
  • 3-4 čena bijelog luka
  • 2 jajeta
  • 2 praziluka
  • 2 kašike svježeg začinskog bilja (ruzmarin, žalfija, timijan)
  • 1 luk
  • so i biber
  • prstohvat čilija

Priprema

Zagrijte rernu na 180 stepeni. Izrežite hljeb na kocke veličine oko tri centimetara. Rasporedite ih na pleh za pečenje i ispecite u rerni u trajanju od oko 15 do 20 minuta dok ne postanu hrskavi i dobiju zlatno-smeđu boju.

U većoj tavi rastopite tri kašike putera. Na zagrijanom puteru izdinstajte luk i praziluk isječen na trakice. Dinstajte povrće dok ne omekša – otprilike oko sedam minuta.

Čorba od ovog podcijenjenog povrća savršena je za zimu, a jednostavno se priprema

Čorba od ovog podcijenjenog povrća savršena je za zimu, a jednostavno se priprema

U velikoj zdjeli pomešajte jaja, pileći bujon, punomasno mlijeko, začinsko bilje i čili. Dobro posolite i pobiberite tečnost.

Namastite vatrostalnu posudu, u nju stavite hrskavi hljeb i dinstano povrće. Prelijte sve zajedno s tečnošću na bazi pilećeg bujona i jaja. Dobro promiješajte.

Na vrh posude stavite preostale tri kašike putera i prekrijte je aluminijskom folijom.

Stavite hljeb u prethodno zagrijanu rernu na 180 stepeni i pecite 20 minuta. Zatim uklonite aluminijsku foliju i pecite još 25 do 30 minuta dok hljeb ne postane zlatno-smeđ i hrskav.

Poslužite odmah. Prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije