Recept za jelo od bajatog hljeba: Poznato je u Americi, a ovako se pravi

0
Radiosarajevo.ba
Recept za jelo od bajatog hljeba: Poznato je u Americi, a ovako se pravi
Foto: Screenshot/YouTube / Stuffing

Stuffing je jestiva mešavina sastavljena od starog hljeba i začina kojim se obično puni unutrašnjost živinskog mesa. Amerikanci je pripremaju zasebno i poslužuju kao prilog pečenom mesu i drugim dodacima.

Tradicionalna večera za Dan zahvalnosti koji se u Sjedinjenim Američkim Državama slavi četvrtog četvrtka u mjesecu novembru obično uključuje pečenu ćurku, umak od brusnice, pitu od bundeve – i takozvani stuffing.

Amerikanci suffing pripremaju zasebno i poslužuju kao prilog pečenom mesu i drugim dodacima.

Sarajevo hit destinacija: Britanski medij otkriva zašto je bh. prijestolnica odličan izbor

Sarajevo hit destinacija: Britanski medij otkriva zašto je bh. prijestolnica odličan izbor

Stuffing će imati najbolji ukus ako koristite hljeb star dan ili dva koji je suh. Ako nemate na raspolaganju stari hljeb možete ga staviti u rernu i kratko ispeći prije nego što ga pomiješate s drugim sastojcima i završite u rerni.

Savršeni stuffing je hrskav spolja, a mekan i sočan iznutra. Ovo savršenstvo teksture i ukusa može se postići ako pratite recept stranice Pun kufer, u nastavku.

Sastojci

  • 900 g hljeba s korom
  • 650 ml pilećeg bujona
  • 375 ml punomasnog mlijeka
  • 6 kašika putera
  • 3-4 čena bijelog luka
  • 2 jajeta
  • 2 praziluka
  • 2 kašike svježeg začinskog bilja (ruzmarin, žalfija, timijan)
  • 1 luk
  • so i biber
  • prstohvat čilija

Priprema

Zagrijte rernu na 180 stepeni. Izrežite hljeb na kocke veličine oko tri centimetara. Rasporedite ih na pleh za pečenje i ispecite u rerni u trajanju od oko 15 do 20 minuta dok ne postanu hrskavi i dobiju zlatno-smeđu boju.

U većoj tavi rastopite tri kašike putera. Na zagrijanom puteru izdinstajte luk i praziluk isječen na trakice. Dinstajte povrće dok ne omekša – otprilike oko sedam minuta.

Čorba od ovog podcijenjenog povrća savršena je za zimu, a jednostavno se priprema

Čorba od ovog podcijenjenog povrća savršena je za zimu, a jednostavno se priprema

U velikoj zdjeli pomešajte jaja, pileći bujon, punomasno mlijeko, začinsko bilje i čili. Dobro posolite i pobiberite tečnost.

Namastite vatrostalnu posudu, u nju stavite hrskavi hljeb i dinstano povrće. Prelijte sve zajedno s tečnošću na bazi pilećeg bujona i jaja. Dobro promiješajte.

Na vrh posude stavite preostale tri kašike putera i prekrijte je aluminijskom folijom.

Stavite hljeb u prethodno zagrijanu rernu na 180 stepeni i pecite 20 minuta. Zatim uklonite aluminijsku foliju i pecite još 25 do 30 minuta dok hljeb ne postane zlatno-smeđ i hrskav.

Poslužite odmah. Prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije