Čorba od ovog podcijenjenog povrća savršena je za zimu, a jednostavno se priprema

1
Radiosarajevo.ba
Čorba od ovog podcijenjenog povrća savršena je za zimu, a jednostavno se priprema
Foto: Printscreen / Čorba

Bogata vodom, vlaknima, mineralima i vitaminima, cvjetača je pomalo podcijenjena namirnica, no izvrsna je za pripremu vrlo ukusnih jela.

Cvjetača ili karfiol je iznenađujuće dobar izvor vitamina C, ali mjerica ovog povrća sadrži i nekoliko grama vlakana, plus kalij i folat, dakle prava je riznica zdravlja.

Prepuna je važnih hranljivih sastojaka te potiče imunitet, a bogata je i vitaminom B, magnezijem i niacinom, što je dobro za krv i zdravlje kostiju.

Hrvati trojkama zasuli koš BiH: Zmajevi izgubili prvi od dva ključna meča za odlazak na Eurobasket

Hrvati trojkama zasuli koš BiH: Zmajevi izgubili prvi od dva ključna meča za odlazak na Eurobasket

Tokom hladnijih mjeseci za mnoge su najdraže opcije upravo fine i okrepljujuće čorbe.

Ovo nutritivno bogato povrće nerijetko je nepravedno zapostavljeno te ga mnogi vrlo rijetko konzumiraju.

Zasladite svoj dan na najbolji način: Probajte ukusni puding sa Nutellom koji će vas oduševiti

Zasladite svoj dan na najbolji način: Probajte ukusni puding sa Nutellom koji će vas oduševiti

Čorba od karfiola

Sastojci:

  • 400 g karfiola
  • 2 krompira
  • luk
  • 300 g šampinjona narezanih na ploške
  • 1,5 litara vode
  • 8 tankih kriški hljeba
  • kiselo vrhnje
  • sol, crni biber
  • maslinovo ulje
  • svježi peršin

Priprema:

Krompir narežite na komade, ogulite luk i nasjeckajte ga na kockice. Karfiol razdvojite na cvjetove. Zagrijte ulje i prodinstajte luk, krompir, karfiol i 200 grama šampinjona. Posolite, pobiberite i polijte vodom.

Poklopite i ostavite da kuha oko 25 minuta. Zatim izmiksajte štapnim mikserom dok ne dobijete kremoznu strukturu.

U tavu ulijte malo ulja i ispecite ostatak gljiva, posolite ih i pobiberite.

U međuvremenu tostirajte kriške hljeba za posluživanje uz vrhnje - u koje možete dodati malo naribanog sira, ali nije obavezno, piše tportal.

Dodajte malo kiselog vrhnja na kraju i mješavinu začina koju najviše volite te svježe nasjeckani peršin.

To je to, prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije