Ovo je najlakši recept za domaći hljeb: Trebaju vam samo 4 sastojka

0
Radiosarajevo.ba
Ovo je najlakši recept za domaći hljeb: Trebaju vam samo 4 sastojka
Foto: Pinterest / Ilustracija / Hljeb

Domaći hljeb nije tako teško napraviti kao što vam se čini.

Ne morate ga čak ni mijesiti. Za pripremu će vam biti potrebna svega četiri sastojka: brašno, instant-kvasac, so i voda.

Najteži dio u cijelom postupku jeste – čekanje da tijesto naraste, ali i da se hljeb ohladi prije nego što ga možete narezati i uživati u okusu.

Zvizdić i Ademović u Istanbulu: Važni razgovori o rezoluciji o Srebrenici s turskim liderima

Zvizdić i Ademović u Istanbulu: Važni razgovori o rezoluciji o Srebrenici s turskim liderima

Imajte na umu da će vam u pripremi ovog recepta biti potreban lonac od lijevanog željeza s poklopcem poput dutch ovena.

Sastojci za hljeb:

  • 420 g pšeničnog brašna
  • 400 ml mlake vode
  • 2 kašičice morske soli
  • 2 kašičice instant-kvasca u prahu

Priprema hljeba:

  • Pomiješajte u velikoj zdjeli suve sastojke: brašno, morsku so i instant-kvasac.
  • Ulijte toplu vodu u brašno i kuvačom miješajte sastojke dok ih ne povežete. Tijesto će biti vrlo mokro i mlitavo.
  • Pokrijte tijesto pamučnom krpom i pustite ga da se diže oko dva sata.
  • Kada istekne to vrijeme, zagrijte rernu na 220 stepeni zajedno s poklopljenom posudom od lijevanog željeza stavljenom unutra.
  • Pobrašnite veliki komad papira za pečenje i na njega prebacite dignuto tijesto. Oblikujte kuglu. Nožem zarežite gornji dio tijesta na nekoliko mjesta.
  • Stavite tijesto s papirom u zagrijanu posudu od lijevanog željeza i stavite peći u rernu poklopljeno 35 minuta.
  • Otklopite poklopac i pecite hljeb još 10-ak minuta da korica dobije lijepu zlatnosmeđu boju.
  • Pustite da se hljeb ohladi do kraja, odnosno barem 30 minuta prije nego što u njega zarežete. Napravite sendvič ili ga poslužite kao prilog jelu

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije