Recept za crvenu leću: Evo kako da dobijete očuvano i čvrsto zrno, a kako kašasto jelo
Mahunarke spadaju u grupu namirnica koje bi obavezno trebalo da budu zastupljene u raznovrsnoj i uravnoteženoj ishrani, a na našim prostorima su najpopularniji grah, boranija i grašak.
Ipak, u samom vrhu najzdravijih mahunarki je leća, koja obiluje proteinima, zdravim mastima ugljenjim hidratima, vlaknima, zatim fosforom, kalijumom, folatima, gvožđem, manganom, tijaminom, vitaminom B6.
Leća postoji u raznim varijantama i bojama, pa su tako u ponudi žuta, roze, zelena, crvena, pa čak i crna, a kod se uglavnom prodaju smeđa i crvena leća.
Najave američkih sankcija Srbiji uznemirile i Plenkovića: Koliko bi one utjecale na tržište u BiH?
Kako se sprema crvena leća?
- isperite i ocijedite leću
- stavite leću u šerpu, prelijte vodom i posolite
- pustite da proključa, pa smanjite na tihu vatru, poklopite i kuhajte 8-10 minuta
- sklonite s vatre, pa ostavite da odstoji dok leća ne upije svu vodu
Recept dana: Za današnji iftar napravite šarenu dolmu
Nema potrebe da crvena leća odstoji u vodi prie termičke obrade, ali je dobra ideja da se temeljno ispere, piše Glossy.
Kuhajte leću oko 6-8 minuta ako želite da zrno bude čvrsto, odnosno 10 minuta i duže ako preferirate mekanu i kašastu leću.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.