Iftarski recepti: Počastite se večeras starinskim đulbastijama

0
Radiosarajevo.ba
Iftarski recepti: Počastite se večeras starinskim đulbastijama
Foto: Prtscr / Youtube / Đulbastije

Danas je 20. dan ramazana, devetog mjeseca hidžretskog kalendara koji muslimani i muslimanke provode u postu od zore do zalaska sunca.

Vjernici širom svijeta poste nastojeći steći Allahovo zadovoljstvo, moralno pročišćenje i duhovnu snagu. Post je pravo iskušenje za tijelo. Zato vaši iftari trebaju biti zdravi, osvježavajući, ali i ukusni svakako.

Danas vam donosimo nekoliko dobrih prijedloga za iftar, od kojih su najposebnije starinske đulbastije.

Lidlov centar od 200 miliona KM u BiH počeo dobijati obrise

Lidlov centar od 200 miliona KM u BiH počeo dobijati obrise

Supa od šampinjona

Potrebno:
- 1 crni luk
- 1 kašika putera
- 1 kašika brašna
- 200g gljiva
- 1l pilećeg temeljca
- 100ml pavlake 
- Malo peršuna, soli i bibera

Priprema:
- Na istopljenom puteru propržiti sitno isjeckan luk.
- Dodati očišćene i isjeckane šampinjone i dinstati nekoliko minuta.
- Umiješati jednu kašiku brašna, pa smjesu preliti temeljcem/pilećom supom.
- Dodati biber, so i peršun, pa kuhati supu 20-ak minuta.
- Pred kraj kuhanja umiješati 100 ml vrhnja/pavlake.

Jedinstvena ramazanska poslastica: Jeste li probali Barazek?

Jedinstvena ramazanska poslastica: Jeste li probali Barazek?

Đulbastije

Potrebno:
- 500 gr mljevene junetine
- 400 gr krompira
- 3 manje glavice luka
- 2 čehna bijelog luka
- 2 kašike brašna
- 1 jaje
- po želji so, biber, vegeta
*Bešamel:
- Malo putera
- 2-3 kašike brašna
- 500 ml mlijeka
- 200 ml vrhnja za kuhanje
- malo soli, bibera
- Komadić sira po želji

Priprema:
- Luk sitno nasjeckati, krompir naribati na krupnijoj strani rendeta, a bijeli luk na sitnijoj. Sve dodati mljevenom mesu.
- Ulupati jaje i dodati u smjesu.
- Dodati i 2 kašike brašna, so biber i mješavinu začina.
- Sve fino izmiješati da se masa ujednači.
- Oblikovati đulbastije kao pljeskavice ,te ih pržiti u dobro zagrijanom ulju.
- Pržene đulbastije slagati jednu do druge u vatrostalnu posudu ili pleh,te preliti bešamel sosom
- Zapeći sve skupa
*Bešamel: na ulju u kojem se pržilo meso dodati komadić putera. Staviti 2-3 pune kašike brašna i miješati da se ne stvore grudvice. Izmaknuti s vatre na sekund-dva da se prohladi, pa malo po malo sipati mlijeko,konstantno miješajući dok se ne napravi jednolična tečna smjesa.

Sjajan recept za iftar: Napravite ukusne i sočne pileće ražnjiće

Sjajan recept za iftar: Napravite ukusne i sočne pileće ražnjiće

Medeni kolač

Potrebno:
- 60 gr. putera
- 3/4 šolje meda (šolja od 250 ml.)
- 2 jajeta
- 1,5 šolja brašna
- 1/2 kašičice praš.za pecivo
- 2 kašičice cimeta
- 1 kašičica mljevenog karanfilića
- 1 kašičica mlevenog muškatnog oraščića
- 1 limun - rendana korica
- 1 kašičica mljevenog đumbira
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1/4 šolje vrele vode
Ili umjesto ovih začina kupite gotovu mješavinu začina za medenjake

Priprema:
-Omekšali puter umutiti sa medom, pa dodati jaja, umutite mikserom.
- Dodati sve začine i na kraju brašno sa praškom za pecivo.
- Sodu bikarbonu razmutiti u vodi i dodati u smjesu sa medom, mutiti kratko pa sipati u pleh s pek papirom.
- Peći na 180C,20-25min.

Olakšajte svom organizmu: Ovo su tri zlatna pravila tokom posta

Olakšajte svom organizmu: Ovo su tri zlatna pravila tokom posta

*Fil
- 125g putera
- Pola šolje šećera u prahu
- 1 vanilin šećer
Sve skupa dobro izmiješati da bude pjenasto,te premazati preko pečenog kolača

+
-3 kašike pekmeza od šljiva
-50 gr. mliječne čokolade

-Omekšali pekmez pomiješati sa otopljenom čokoladom.
-Ispečenu koru rukama izdrobiti sitno, dodati puter, i na kraju mješavinu pekmeza sa čokoladom
-Sve sjediniti u homogenu smjesu
-Istresti je u kalup i rukama formirati rolat

*Glazura
-100 gr. bijele čokolade
-3 kašike meda

-Otopiti čokoladu na pari te dodati med
-Izmiješati i preliti preko kolača.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije