Jedinstvena ramazanska poslastica: Jeste li probali Barazek?

1
AA
Jedinstvena ramazanska poslastica: Jeste li probali Barazek?
Foto: Anadolija / Barazek

Na Bliskom istoku, ali i u nekim zemljama Mediterana, keksi od susama poznatiji kao barazek, omiljena su poslastica u tom podneblju ali i šire.

Ova jedinstvena poslastica je veoma popularna među Palestincima, posebno u Al-Qudsu (Jerusalem). Palestinski pekari u Al-Qudsu obično dolaze u ranu zoru na posao kako bi pripremili popularni desert koji mnogi nazivaju kolačić barazek.

Ova poslastica je odavno postala dio historijskog i kulturnog naslijeđa Al-Qudsa, a posebno je omiljena tokom muslimanskog mjeseca posta ramazana.

EU odobrila 90 milijardi eura kredita za Ukrajinu, još ništa od korištenja zamrznute ruske imovine

EU odobrila 90 milijardi eura kredita za Ukrajinu, još ništa od korištenja zamrznute ruske imovine

Barazek je samo jedan od mnogih tradicionalnih palestinskih deserta i lako je pronaći štandove koji ih prodaju na ulicama Al-Qudsa.

Prema nekim predajama, barazek potiče sa područja današnje Sirije. Glavni sastojak ovog kolačića je susam, a često sadrži i komadiće pistacija. Smatra se da je nastao za vrijeme osmanske vladavine u glavnom gradu Sirije, Damasku.

Ramazanska poslastica: Recept za kolač sa hurmama koji će upotpuniti vaš iftarski meni

Ramazanska poslastica: Recept za kolač sa hurmama koji će upotpuniti vaš iftarski meni

Međutim, danas je toliko popularan da se može naći u većini poslastičarnica širom Levantske oblasti (Liban, Jordan, Palestina i Sirija) ali i šire.

Smatra se jednim od najpoznatijih deserta na tom području i ima mnoštvo varijanti. Kolačić se priprema od brašna, putera, šećera i susama, a u nekima se koriste i jaja, mlijeko, pistacije, med, kvasac i vanilija, kao i pročišćeni puter (samneh) umjesto običnog putera. Slatkastog je, puterastog i orašastog okusa, te hrskave i krhke teksture.

Priprema:

Postoji nekoliko načina pripreme, a ovaj ne uključuje mlijeko, ali uključuje žumance. Rukama pomiješati 250 grama brašna sa 150 grama putera, hladnog i isječenog na komadiće. Izmrviti sve dok ne postane pješčana tekstura, a zatim se dodaju šećer u prahu, žumanca dva jajeta i ekstrakt vanilije. Tijesto se oblikuje, umota u foliju i ostavi u frižideru da čeka. Ovo tijesto je veoma slično tijestu za francusko pecivo.

Nakon nekoliko sati, tijesto se izvadi iz frižidera i prave se pelete od oko petnaestak grama. Pelete se mrve na tanjir sa susamom i stavljaju u pleh rerne, koji se mora prethodno zagrijati na 200 stepeni. Pleh se stavlja u rernu i kada počne da miriše, odnosno kada se ivice zaprže (poslije 10 minuta), izvadi se i prebaci u pleh sa rešetkom da se ohladi i stvrdne.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije