Jedinstvena ramazanska poslastica: Jeste li probali Barazek?

1
AA
Jedinstvena ramazanska poslastica: Jeste li probali Barazek?
Foto: Anadolija / Barazek

Na Bliskom istoku, ali i u nekim zemljama Mediterana, keksi od susama poznatiji kao barazek, omiljena su poslastica u tom podneblju ali i šire.

Ova jedinstvena poslastica je veoma popularna među Palestincima, posebno u Al-Qudsu (Jerusalem). Palestinski pekari u Al-Qudsu obično dolaze u ranu zoru na posao kako bi pripremili popularni desert koji mnogi nazivaju kolačić barazek.

Ova poslastica je odavno postala dio historijskog i kulturnog naslijeđa Al-Qudsa, a posebno je omiljena tokom muslimanskog mjeseca posta ramazana.

Sramotno: Ambasador Rusije stao na stranu RS i vrijeđao Bosnu i Herecegovinu

Sramotno: Ambasador Rusije stao na stranu RS i vrijeđao Bosnu i Herecegovinu

Barazek je samo jedan od mnogih tradicionalnih palestinskih deserta i lako je pronaći štandove koji ih prodaju na ulicama Al-Qudsa.

Prema nekim predajama, barazek potiče sa područja današnje Sirije. Glavni sastojak ovog kolačića je susam, a često sadrži i komadiće pistacija. Smatra se da je nastao za vrijeme osmanske vladavine u glavnom gradu Sirije, Damasku.

Ramazanska poslastica: Recept za kolač sa hurmama koji će upotpuniti vaš iftarski meni

Ramazanska poslastica: Recept za kolač sa hurmama koji će upotpuniti vaš iftarski meni

Međutim, danas je toliko popularan da se može naći u većini poslastičarnica širom Levantske oblasti (Liban, Jordan, Palestina i Sirija) ali i šire.

Smatra se jednim od najpoznatijih deserta na tom području i ima mnoštvo varijanti. Kolačić se priprema od brašna, putera, šećera i susama, a u nekima se koriste i jaja, mlijeko, pistacije, med, kvasac i vanilija, kao i pročišćeni puter (samneh) umjesto običnog putera. Slatkastog je, puterastog i orašastog okusa, te hrskave i krhke teksture.

Priprema:

Postoji nekoliko načina pripreme, a ovaj ne uključuje mlijeko, ali uključuje žumance. Rukama pomiješati 250 grama brašna sa 150 grama putera, hladnog i isječenog na komadiće. Izmrviti sve dok ne postane pješčana tekstura, a zatim se dodaju šećer u prahu, žumanca dva jajeta i ekstrakt vanilije. Tijesto se oblikuje, umota u foliju i ostavi u frižideru da čeka. Ovo tijesto je veoma slično tijestu za francusko pecivo.

Nakon nekoliko sati, tijesto se izvadi iz frižidera i prave se pelete od oko petnaestak grama. Pelete se mrve na tanjir sa susamom i stavljaju u pleh rerne, koji se mora prethodno zagrijati na 200 stepeni. Pleh se stavlja u rernu i kada počne da miriše, odnosno kada se ivice zaprže (poslije 10 minuta), izvadi se i prebaci u pleh sa rešetkom da se ohladi i stvrdne.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije